Parlamentul European decide astăzi dacă Ursula von der Leyen va deveni viitorul președinte al Comisiei Europene. Însă, mandatul său de la Bruxelles va fi bântuit de fantomele trecutului său la Apărare.
O comisie de anchetă a Bundestagului (parlamentul german) investighează modul în care ministerul Apărării al lui Von der Leyen a atribuit contracte de consultanță pe bani grei unor experți externi, fără respectarea procedurilor legale. Membrii comisiei afirmă că fostul ministru va trebui să răspundă la întrebări, chiar dacă va deveni președintele Comisiei. „Indiferent de slujba pe care dna Von der Leyen o va avea în viitor nu va afecta convocarea ei în fața comisiei și audierea ei”, declară parlamentarul german Tobias Lindner, purtător de cuvânt al Verzilor, citat de Politico. „Ceea ce s-a întâmplat în trecut în Ministerul Apărării s-a întâmplat sub conducerea ei, și vom merge până la capăt.”
Scandalul de la Ministerul Apărării este o bilă grea la glezna Ursulei von der Leyen. În noiembrie, ea a declarat în Bundestag că au existat „greșeli” în modul în care au fost angajați consultanții externi, și a afirmat că „acest lucru nu trebuia să se întâmple”. Dar a apărat ideea angajării de consultanți, susținând că erau necesari pentru a face un audit complet al ministerului.
Contracte de milioane de euro
Von der Leyen a pus „greșelile” pe seama neglijenței și incompetenței unor angajați. Însă alte voci au prezentat o variantă mai puțin inocentă a lucrurilor, anume că unii consultanți aveau un acces privilegiat la oficialii ministerului, ceea ce le-a permis să încheie contracte de multe milioane de euro ocolind prevederile legale. Discuțiile pe care reporterii Politico le-au avut cu membrii comisiei de anchetă din Bundestag, accesul la depozițiile martorilor și alte documente consultate arată cum consultanții externi au reușit să obțină o influență crescândă în mecanismul de funcționare al ministerului, în ultimii cinci ani și jumătate sub conducerea lui Von der Leyen.
„Încă de la început, a fost intenția politică a dnei Von der Leyen ca acești consultanți externi să obțină influență”, a spus Matthias Höhn, parlamentar și purtător de cuvânt al partidului de stânga, Die Linke. A existat și o comisie de anchetă internă a ministerului, dar aceasta pare să fi încercat mușamalizarea scandalului. „Întrebările cruciale nu au fost puse, suspiciunile nu au fost cercetate”, spune Dennis Rohde, parlamentar socia-ldemocrat (SPD). „Toate acestea, dacă mă întrebați pe mine, sunt o încercare grosolană de a distrage atenția de la proasta administrare și de a-i acoperi pe cei din conducere”, a adăugat Rohde.
Sute de milioane de euro nedeclarate
Opinia publică a aflat despre acest scandal în toamna lui 2018, când un raport al Curții de Conturi a ajuns în presă. Acesta vorbea despre zeci de nereguli în angajarea consultanților externi de către Ministerul Apărării. De exemplu, în 2015, Curtea de Conturi a estimat că ministerul a cheltuit aproape 100 de milioane de euro cu consultanții externi, dar a declarat numai 2,2 milioane de euro. În 2016, ministerul a cheltuit 150 de milioane și a declarat doar 2,9 milioane. Principala critică adusă de Curte nu a fost că ministerul a apelat la expertiză externă, ci la modul în care au fost atribuite contractele. Analizând 56 din cele 376 de contracte de consultanță externă atribuite în 2015 și 2016, Curtea de Conturi a descoperit că în marea majoritate a cazurilor ministerul nu a oferit o justificare suficientă pentru decizia de a recurge la expertiză externă. În peste o treime din cazuri, nu au fost respectate procedurile legale de atribuire a contractelor.
Când Ursula von der Leyen a preluat Ministerul Apărării în 2013, armata germană era la pământ. Echipamentele militare erau numărate cu mâna și multe dintre dotări nu existau decât pe hârtie, după cum explica ea în noiembrie, în fața Parlamentului. „Suntem pe cale să digitalizăm o organizație importantă de un sfert de milion de persoane”, a declarat Von der Leyen, iar „pentru o asemenea întreprindere ai nevoie de o viziune externă asupra lucrurilor”. Ea l-a concediat pe șeful achizițiilor și a anunțat că de acum încolo consultanții externi vor supraveghea proiectele majore. În vara lui 2014, Katrin Suder, o consultantă în afaceri, de profesie medic (la fel ca Von der Leyen), a preluat poziția-cheie de secretar de stat pentru armament. Ea a supravegheat achiziții de miliarde de euro, răspunzând doar în fața ministrului. Angajarea lui Suder a determinat însă o creștere a influenței consultanților în minister. În anii următori, toate contractele au fost acordate numai câtorva firme de consultanță.
Ursula von der Leyen a întins mușamaua
Ministerul Apărării nu a făcut mare lucru pentru a clarifica acuzațiile aduse, au declarat mai mulți membri ai comisiei parlamentare de anchetă. O investigație internă, începută atunci când raportul Curții de Conturi a ajuns în presă, „a fost superficială, plină de lacune, contradictorie și insuficientă pentru a ataca probleme de o asemenea gravitate”, se arăta într-o scrisoare pe care doi membri SPD ai comisiei parlamentare de anchetă i-au trimis-o Ursulei von der Leyen pe 29 iunie 2019. „Va trebui să cercetăm de ce ancheta internă a fost atât de neglijentă, iar dacă acest lucru a fost intenționat, și cred că a fost, atunci scopul a fost să producă un raport care să calmeze cumva parlamentul, dar care să nu clarifice nimic”, spune Lindner de la Verzi.
Iar Rohde, de la SPS a precizat: „Fapt este că până acum nici ancheta internă, nici comportamentul ministerului ei (al lui Von der Leyen) nu au arătat o mare dorință de a limpezi lucrurile. De aceea, o vom cita pe Von der Leyen, chiar dacă devine președinte al Comisiei Europene.” Höhn, de la Die Like, a adăugat că „este grotesc că până acum nu a avut loc nici o acțiune disciplinară – nu neapărat la nivel de conducere, ci la orice nivel”. Și a conchis: „Este un eșec flagrant la nivelul conducerii, până la vârf, deoarece transmite ministerului un semnal că nu contează dacă respecți legile sau nu le respecți deloc, pentru că oricum nu are nici o importanță.”