Fericire versus perfecțiune

Fericire versus perfecțiune

Sunt mulți cei care nu suportă ideea de a greși și își doresc să aibă mereu dreptate, chiar și cu riscul de a încheia o relație sau provocând mult stres și neîmplinire, pentru cei din jur și mai ales pentru ei. 

Realitatea este că punem preț prea mare pe lucruri mărunte care, în final, nu fac mare lucru, ci doar ne gâdilă orgoliul sau ne dau falsa impresie că am fi perfecți. Un profesor în facultate îmi spune că „...sunt pline cimitirele de oameni care au avut dreptate și de oameni de neînlocuit...”.

  1. Renunțați la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

Dorința de a avea întotdeauna dreptate este strâns legată de perfecțiune, de a avea o imagine impecabilă, însă nu imaginea impecabilă este căutată sau agreata de cei din jurul nostru, indiferent că vorbim de familie, persoana iubită sau colegii de muncă. Cu prima ocazie ar fi bine să vă întrebați: „Prefer să am dreptate sau prefer să fiu o persoană blândă? Ce câștig dintr-un conflict verbal?”. De câte ori nu s-a întâmplat să aveți dreptate și să vă susțineți cauza până în pânzele albe, îngenunchindu-vă interlocutorul și, în cele din urmă, să vă pară rău? Odată ce nu o să mai fiți „persecutor” pentru cei apropiați, o să aveți o stare mai bună și chiar o imagine de sine pe măsură.

  1. Renunțați la nevoia de a deține controlul

Fii dispus să renunți la nevoia de a controla întotdeauna tot ce se întâmplă cu dvs. și cu cei din jur, indiferent că vorbim de situații, evenimente sau oameni. Dorința de a deține controlul vorbește, de fapt, despre neîncredere și despre teama de necunoscut. Dacă mereu alegem să facem lucrurile pe care știm să le facem, dacă alegem să „îi învățăm” pe cei din jurul nostru cum să facă lucrurile așa cum vrem noi, nu facem altceva decât să fugim de autenticitate și de tot ce aduce ea frumos.

  1. Renunțați în a mai căuta un vinovat

Renunțați la nevoia de a da vina pe alte persoane pentru ceea ce aveți sau nu aveți, pentru ceea ce simțiți sau nu simțiți. Neasumarea aduce după sine eșecul, pentru că scoate la suprafață vulnerabilitatea, lipsa de organizare și neîncrederea în propria persoană, așa că începeți să vă asumați responsabilitatea pentru viața dvs.

  1. Renunțați la auto-înfrângere

Câți oameni se rănesc singuri din cauza mentalității lor negative, poluate, și a auto-înfrângerii repetitive? Cu alte cuvinte, atunci când spuneți „Eu nu știu să fac prajituri” sau „Eu nu pot să dau examenul pentru că nu sunt pregătit” sau „Cine să se uite la unu ca mine?”, toate aceste expresii spuse cu voce tare, într-o conversație sau chiar și în gând, au puterea de a pune niște „bariere” care ne vor împiedica să fim fericiți.

  1. Renunțați să vă mai plângeți

Nu folosește la nimic dacă vă plângeți celor din jur, pentru că în realitate nimeni nu vă poate face nefericit, nicio situație nu vă poate face trist decât dacă îi permiteți. Nu situația care declanșează acele sentimente este de vină, ci modul în care alegeți să le priviți. Cu alte cuvinte, pentru a fi fericit, încercați să nu le dați celor din jur din „oful” dvs. și încercați să vă poziționați diferit atunci când simțiți că lucrurile nu merg în direcția favorabilă.

  1. Renunțați la nevoia de a-i impresiona pe cei din jur

În momentul în care încetați să fiți ceva ce nu sunteți, atunci când renunțați la toate „măștile” pe care le aveți, atunci când ne acceptăm cu adevărat, o să descoperim că oamenii se simt atrași de farmecul personal, nu de ce avem din punct de vedere material. În goana de a obține bunuri materiale cu care mai apoi să impresionăm, de fapt „uităm” să fim fericiți.

  1. Renunțați la ideea de a vă opune schimbării

Schimbarea este utilă și aduce după sine beneficii. Schimbarea vă va ajuta să faceți îmbunătățiri în viața dvs. și în viața celor din jur. În schimbare este evoluție și autenticitate, elemente fără de care nu putem experimenta sentimentul de fericire.

  1. Renunțați la temerile pe care le aveți

Frica este doar o iluzie, nu există, dvs. ați creat-o. Totul este în mintea noastră. Cu alte cuvinte, dacă corectăm interiorul, exteriorul va fi exact așa cum trebuie. Odată învinse temerile pe care le avem, putem experimenta lucruri noi și ne vom permite să fim fericiți.

  1. Renunțați la scuze

De multe ori ne limităm din cauza numeroaselor scuze pe care le folosim. În loc să creștem și să ne dezvoltăm, rămânem blocați, mințindu-ne singuri, folosind tot felul de scuze, scuze care in 99,9% din cazuri nu sunt reale. Cea mai cruntă minciună este cea în care alegem să ne mințim noi pe noi și facem asta pentru că, de cele mai multe ori, adevărul este dureros sau nu suntem pregătiți să-i facem față. Prețul scuzelor în spatele cărora alegem să ne ascundem este chiar propria noastră fericire.

  1. Renunțați la trecut

Este greu să renunțăm la trecut, în special atunci când trecutul arată mult mai bine decât prezentul, iar perspectivele legate de viitor par sumbre. În realitate, momentul prezent este tot ceea ce avem, este singurul moment în care avem certitudinea că putem face lucruri. Atunci când alegem să ignorăm prezentul, de fapt trecutul la care ne raportăm a fost ignorat atunci când a fost prezent. Fii prezent în tot ceea ce faci și bucură-te de viață. Până la urma viața este o călătorie, nu o destinație. Este o responsabilitate să trăim în „AICI și ACUM”.

Ne puteți urmări și pe Google News