La 60 de ani de la înființare, s-a înregistrat al 1.000-lea transplant și demararea construcției unui nou spital
- Adrian Dumitru
- 10 iulie 2019, 00:00
La 60 de ani de la înființare, s-a înregistrat al 1.000-lea transplant și demararea construcției unui nou spital
Locul unde oameni din toată țara vin să-și trateze boli dintre cele mai grave, Institutul Clinic Fundeni, a aniversat 60 de ani de existență.
Spitalul, care a generat doctori de valoare în sistemul medical românesc, cu programe salvatoare precum cel de transplant hepatic, a fost onorat și celebrat de crema medicinei, cât și de ministrul Sănătății. Sorina Pintea a făcut, cu această ocazie, o promisiune grea. „Anul 2021 reprezintă o dată rezonabilă pentru începerea construcţiei unui nou spital pe platforma Fundeni. Am şi alocat bani Institutului C. C. Iliescu pentru un studiu de fezabilitate, astfel încât să putem demara construcţia unui nou spital.
De fapt, profesorul Bubenek a transmis Ministerului Sănătăţii dorinţa de a face acest lucru, având în vedere că există mai multe probleme funcţionale legate de clădirea respectivă şi iată s-a făcut primul pas - banii alocaţi pentru studiul de fezabilitate. Eu am înţeles că au fost discuţii mai demult legat de spitalele de pe platforma Fundeni, că se dorea chiar crearea unei centru de transplant inimă-plămân în acelaşi loc. Din păcate, lucrurile acestea nu s-au materializat, dar am făcut primii paşi anul acesta”, a declarat ministrul Sănătăţii.
- de oameni salvați prin transplant hepatic
- Fundeni a celebrat recent și înregistrarea celui de-al 1.000-lea transplant hepatic, după ce Acad. Prof. Irinel Popescu a înființat acest program în urmă cu puțin peste două decenii. De atunci și până azi, Prof. Popescu a dăruit viață câtorva mii de pacienți și a format sute de rezidenți, cât și trei centre dedicate transplantului de ficat – la Institutul „Fundeni”, la Spitalul „Sfânta Maria”, ambele din Capitală, cât și la Iași, la Spitalul „Sfântul Spiridon”