Iranul anunţă că a depăşit limitele nivelului de îmbogățire a uraniului cu 4,5%. UE, îngrijorată

Iranul anunţă că a depăşit limitele nivelului de îmbogățire a uraniului cu 4,5%. UE, îngrijorată

Iranul declară că a încălcat limitele de îmbogățire a contractelor nucleare. Un purtător de cuvânt al UE a reacţionat spunând că blocul a fost extrem de îngrijorat de anunț.

Un oficial iranian declară că țara îmbogățește uraniul peste limitele impuse de acordul nuclear din 2015 de la Viena., informează agențiile locale de știri luni.  Organizațiile mass-media iraniene, inclusiv agenția semi-oficială  FARS , l-a citat pe Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al agenției nucleare iraniene, spunând că nivelul de îmbogățire a uraniului al țării a atins 4,5%.
Negociatorii internaționali au convenit asupra unui maxim de 3,67%, ca parte a înțelegerii din 2015 dintre Iran și puteri globale, printre care se numără Franța, Germania și Marea Britanie
Un purtător de cuvânt al UE a declarat că blocul a fost „extrem de îngrijorat” de anunț și a cerut Iranului să „oprească” orice activitate care contravine termenilor acordului.
Declarația lui Kamalvandi a venit la o zi după ce Iranul și-a anunțat intenția de a sparge termenii acordului în ceea ce priveşte  îmbogățirea uraniului dincolo de limita de 3,67%.
Țara intenționează să își reducă angajamentul față de acord la fiecare 60 de zile, potrivit Politico. În mai, la un an după ce SUA au scos afacerea și au reintrodus sancțiuni, Teheran a dat părților rămase un termen limită de 60 de zile pentru a-și respecta promisiunile de a proteja Iranul de sancțiunile aplicate de SUA.
Iranul afirmă că noile niveluri de îmbogățire cu uraniu sunt concepute pentru a răspunde nevoilor centralelor sale electrice și neagă că intenționează să construiască arme nucleare.  Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va organiza miercuri o întâlnire pentru a discuta despre Iran, printre alte subiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News