TikTok, „huliganul cartierului”? De ce se află în vizor

TikTok, „huliganul cartierului”? De ce se află în vizorTikTok. Sursa foto: Unsplash

TikTok, „huliganul cartierului”? Platforma are peste 1 miliard de utilizatori și multe măsuri împotriva ei

TikTok are probleme peste tot în lume

Aplicația TikTok înregistrează tot mai multe controverse în întreaga lume: de la interzicerea ei pentru adolescenți în Australia până la interzicerea totală în Albania și acuzații de spionaj în Statele Unite și mai ales investigația declanșată de Uniunea Europeană după suspiciuni de ingerință străină în România.

Aplicația va fi închisă în Albania pentru cel puțin un an, de la începutul anului 2025, după cum a anunțat ieri premierul Edi Rama. „TikTok este huliganul cartierului”, a spus el în timpul unei întâlniri cu educatori, părinți și psihologi.

Anunțul închiderii controversatei rețele de socializare vine la mai puțin de o lună după ce un elev de 14 ani a fost ucis și un altul a fost rănit într-o bătaie în apropierea unei școli din Tirana, după o ceartă pe rețelele de socializare.

În România, autoritățile îl suspectează pe candidatul de extremă dreaptă Călin Georgescu - care s-a situat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie spre surprinderea tuturor - că ar fi beneficiat de o campanie ilegală de susținere orchestrată de Moscova în principal prin TikTok, care este deținut de grupul chinez ByteDance.

Ce face Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunțat marți demararea unei investigații care se va concentra în mod special pe sistemele de recomandare ale TikTok, care sunt suspectate că sunt folosite pentru „manipulare coordonată”. Se va analiza și modul în care platforma gestionează „reclamele politice și conținutul politic sponsorizat”.

În cazul unor încălcări grave dovedite, Comisia poate, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), să aplice amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală a contravenientului. În cazul unor încălcări grave și repetate, platformele pot fi chiar teoretic interzise de la a desfășura activități în Europa.

În Statele Unite, o lege adoptată în aprilie obligă grupul chinez ByteDance să vândă TikTok până pe 19 ianuarie – acuzându-l că permite autorităților chineze să colecteze în mod nejustificat date despre utilizatorii americani – altfel îi va fi interzisă funcționarea.

Aplicația, care are 170 de milioane de utilizatori activi în această țară, a cerut luni Curții Supreme a Statelor Unite să solicite suspendarea legii în cauză.

TikTok

TikTok. Sursa foto: Pixabay

TikTok neagă că ar da informații dictaturii comuniste de la Beijing

Compania denunță „o restrângere masivă și fără precedent a libertății de exprimare” și a negat în mod repetat transmiterea de informații guvernului de la Beijing.

Pentru protejarea datelor lor, guvernul federal al SUA, Comisia Europeană, precum și parlamentul și guvernul britanic au interzis din 2023 ca angajații lor să descarce și să utilizeze TikTok pe dispozitivele de serviciu.

Rețeaua de socializare, care are peste 1 miliard de utilizatori activi în întreaga lume, este deosebit de populară printre tinerii atrași de formatul video ultra-scurt.

Aplicația îi depășește pe ceilalți competitori prin capacitatea sa de a atrage atenția. Până în 2024, utilizatorii de Android îl foloseau în medie 34 de ore în fiecare lună, conform datelor de la We Are Social.

Dar acest succes uriaș este însoțit de critici. Criticii săi acuză TikTok că limitează utilizatorii la o anumită cantitate de conținut printr-un algoritm opac și că promovează răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal, violent sau obscen.

În Australia, Parlamentul a adoptat o lege la sfârșitul lunii noiembrie care interzice accesul la rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, una dintre cele mai stricte măsuri din lume în acest domeniu.

Ce urmează pentru TikTok

TikTok a fost deja în mijlocul controverselor în primăvara anului trecut, când compania a lansat în Franța și Spania o caracteristică a noii aplicații

TikTok Lite care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut pe ecran, declanșând deschiderea unei investigații la Bruxelles. Ulterior, Comisia Europeană a apreciat că aplicația prezintă „riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”.

Rețeaua de socializare a fost nevoită să se conformeze și a anunțat retragerea definitivă a acestui program de recompense.

TikTok a fost interzis temporar de guvernul francez în mai în Noua Caledonie, în timpul revoltelor soldate cu morți împotriva unui plan de reformă electorală.

În Nepal, TikTok, acuzat că a perturbat „armonia socială”, a fost interzis între noiembrie 2023 și august 2024.

Rețeaua de socializare a fost, de asemenea, interzisă din 2020 în India, în urma ciocnirilor soldate cu morți de la granița cu China, potrivit PontosNews.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)