Daniel P. Funeriu: „Legitimitatea constituțională a lui Klaus Iohannis este fragilă”

Daniel P. Funeriu: „Legitimitatea constituțională a lui Klaus Iohannis este fragilă”Sursa: Facebook/ Daniel P. Funeriu

Daniel P. Funeriu a abordat într-o postare  situația politică actuală din România, exprimându-și opinia despre legitimitatea președintelui Klaus Iohannis. Conform acestuia, președintele Iohannis ar fi ajuns la Cotroceni printr-o „interpretare” a Curții Constituționale, ceea ce i-ar conferi o legitimitate constituțională fragilă și o legitimitate politică inexistentă. Funeriu subliniază că orice premier desemnat de Iohannis va avea o legitimitate similară, iar soluția pentru depășirea crizei politice ar fi reintrarea în cadrul constituțional clar definit, prin consolidarea rolului Parlamentului.

Daniel P. Funeriu despre legitimitatea lui Klaus Iohannis 

Daniel P. Funeriu a publicat pe Facebook o opinie fermă privind situația politică actuală din România. Începând din ziua precedentă, el consideră că „Klaus Iohannis este un președinte interpretabil, cu o legitimitate constituțională extrem de fragilă”.

Acesta subliniază că Iohannis își ocupă funcția la Cotroceni „grație unei interpretări a CCR”, fapt ce, în opinia sa, îi reduce substanțial legitimitatea politică.

Funeriu susține că „legitimitatea politică a lui Iohannis este exact zero”, iar orice premier numit de acesta ar avea o legitimitate „egală cu zero” și o „legitimitate constituțională foarte șubredă”.

Soluția pentru o guvernare legitimă

În contextul actual, Daniel P. Funeriu propune o soluție radicală pentru rezolvarea crizei politice din România: revenirea la „litera Constituției”. El consideră că „Parlamentul are legitimitate politică” și că, odată constituit, acesta are și legitimitate constituțională.

În acest sens, Funeriu sugerează ca Parlamentul să aleagă rapid un președinte de Senat și unul de Cameră, iar aceștia să solicite Curții Constituționale „constatarea vacantării funcției de președinte”, conform articolului 44 din Legea 47/1992. Astfel, președintele Senatului ar deveni președinte interimar și ar putea începe procedurile pentru formarea unui nou guvern.

Nevoia de un președinte legitim pentru România

Funeriu subliniază că, indiferent de persoana lui Klaus Iohannis, România are nevoie urgent de o conducere legitimă. „Pentru România, cu credibilitatea externă zguduită puternic și încrederea cetățenilor în stat la un minim istoric”, este esențială aplicarea strictă a Constituției.

„E preferabil un președinte legitim constituțional și politic, ales de Senat”, afirmă el, subliniind că „avem prevederi limpezi în Constituție, avem legi”. În final, Funeriu face apel la politicieni pentru a acționa în interesul țării: „România are nevoie de o busolă morală, politică, conceptuală, intelectuală și acțională”.