Vești proaste pentru cei vulnerabili. Multe ajutoare financiare dispar din 2025

Vești proaste pentru cei vulnerabili. Multe ajutoare financiare dispar din 2025 Sursa foto: Arhiva EVZ

În eforturile guvernului de a echilibra bugetul de stat, ajutoarele financiare pentru persoanele vulnerabile vor fi reduse sau chiar eliminate de la 1 ianuarie 2025.

Schimbările economice, menite să echilibreze bugetul de stat

Bugetele persoanelor vulnerabile din România vor fi afectate semnificativ de schimbările economice semnificative care vor avea loc în anul 2025.

Aceste politici guvernamentale au scopul de a echilibra bugetul de stat, de la eliminarea ajutoarelor sociale la creșterea veniturilor minime, dar vor avea un impact diferit asupra diferitelor categorii sociale.

Eliminarea cardurilor de energie și reducerea ajutorului pentru alimente, două dintre măsuri

Eliminarea cardurilor de energie, care au oferit asistență financiară de 1.400 de lei pentru plata facturilor de energie în 2024, este una dintre cele mai semnificative modificări.

Această măsură va avea un impact negativ semnificativ asupra multor familii care se bazau pe acești bani pentru a-și plăti costurile la energie și utilități.

În plus, ajutorul pentru alimente va fi redus semnificativ, de la 1.500 de lei (șase tranșe de 250 de lei la fiecare două luni) la doar 250 de lei (două tranșe acordate de două ori pe an).

Venituri / Sursa: arhiva EVZ

Această decizie va avea un impact semnificativ asupra familiilor cu venituri mici, care depind de acest ajutor pentru a-și cumpăra alimentele de bază.

Bugetul de stat, echilibrat prin plafonarea prețurilor la energie

Începând cu 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energie ar putea duce la scumpiri ale prețurilor la gaze și electricitate.

În cele din urmă, de la 1 ianuarie 2025, adaosul comercial la produsele de bază va fi plafonat. Ca urmare, prețurile acestora vor crește.

În schimb, va exista o creștere a salariului minim brut pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, de la care aproximativ 1,8 milioane de angajați din România vor beneficia.

În plus, prin indexarea cu rata inflației, pensiile vor crește cu 12,1%. Începând cu 1 ianuarie 2025, ajutorul de deces pentru persoanele asigurate va crește la 8.354 de lei, iar alocațiile pentru copii vor crește, respectiv la 794 de lei pentru copiii sub 2 ani sau cu dizabilități (față de 719 de lei în 2024) și 323 de lei pentru copiii de peste 2 ani (față de 292 de lei în 2024).