Împăratul filosof al Romei Antice

Împăratul filosof al Romei Antice

Împăratul filosof al Romei Antice.  Marcus Aurelius a fost un filosof stoic pe tronul Imperiului Roman. Asta nu l-a împiedicat să fie un iscusit om al armelor.

Evenimentul Istoric prezintă mereu acele personalități ale istoriei Romei Antice. Numărul 81, cel mai recent număr oferă un articol special împăratului Marcus Aurelius. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.

Împăratul filosof Marcus Aurelius

Împăratul filosof Marcus Aurelius a fost un filosof stoic. Specialiștii în istoria Antichității consideră că între zeii săi personali a avut și statuia lui Iisus Hristos. I-a urmat la tron împăratului Antoninus Pius cu o domnie foarte lungă și pașnică. Acesta a și dat numele dinastiei, a Antoninilor. A reorganizat Dacia Romană, prin care în epoca sa se defineau trei provincii cu numele Dacia și nu două ca până la el.

Împăratul a domnit în perioada 161-180. A adus Legio V Macedonica de la Oescus din Moesia Inferior, la Potaissa, în Dacia Romană. S-a luptat cu quazii și marcomanii, neamuri germanice. L-a învins pe regele costobocilor, Pieporus care a pustiit Moesia Inferior, Thracia și chiar Macedonia,

Împăratul și contextul intern

Împăratul  domnit o vreme, alături de „fratele său imperial”, un asociat la domnie, Lucius Verus. A murit în luptele din Europa Centrală, în castrul de la Vindobona (Viena de astăzi), fiind urmat de fiul său natural, Commodus.În istoria Imperiului Roman, domnia împăratului-filosof Marcus Aurelius trece, după domnia lui Traian, drept o perioadă relativ liniștită în plan intern. În timp ce în exterior, imperiul face eforturi considerabile pentru a rezista atacurilor barbarilor germanici (quazii și marcomanii) ca și presiunii permanente a principalului adversar din Orient, Regatul Parților.

Cele trei Dacii au prosperat

Împăratul a sprijinit generali pricepuți ca Publius Helvius Pertinax, Clodius Albinius sau Pescennius Niger. Toți trei au comandat fie Dacia Superior, fie toate trei Daciile romane (Apulensis, Porolissensis, Malvensis), fie Legio V Macedonica. Aceștia, în 193, la moartea fiului său Commodus, au luptat pentru tronul imperial.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

Ne puteți urmări și pe Google News