A ajutat Ucraina rebelii sirieni să răstoarne regimul Assad?
- Iuliu Vlădescu
- 18 decembrie 2024, 17:20
A ajutat Ucraina rebelii sirieni să răstoarne regimul Assad din Siria? Aceasta este o „acuzație” recurentă din partea Moscovei de săptămâni, chiar luni de zile: Kievul ar fi furnizat drone rebelilor islamiști ai HTS pentru a doborî regimul sirian și, în același timp, pentru a slăbi aliatul rus.
Moscova acuză Kievul că i-a ajutat pe rebelii anti-Assad
Această presupusă colaborare dintre Ucraina și opoziția siriană fusese de curând respinsă de EUvsDisinfo, celulă de pe lângă serviciul diplomatic al Uniunii Europene responsabilă de lupta împotriva dezinformării – în special a celei de la Moscova.
În mai multe articole publicate pe 7 și 8 decembrie, EUvsDisinfo a afirmat astfel că „acuzațiile că Ucraina a jucat un rol decisiv în susținerea terorismului în Siria fac parte din campaniile de dezinformare desfășurate de Rusia pentru dăunează reputației Ucrainei pe scena internațională”.
Câteva zile mai târziu, Washington Post a venit să contrazică aceste negare. În paginile de opinie ale cotidianului american, editorialistul David Ignatius citează „surse familiare cu activitățile militare ucrainene în străinătate” care relatează că „serviciile de informații ucrainene au trimis aproximativ douăzeci de operatori de drone cu experiență și aproximativ 150 de drone FPV la cartierul general al rebelilor din Idlib, Siria” pentru a-l ajuta pe Hayat Tahrir al-Sham.
Deși a precizat imediat că „ajutorul de la Kiev a jucat doar un rol modest în răsturnarea președintelui sirian Bashar Al-Assad, cred surse de informații occidentale”.
Piloți ucraineni de drone în Siria?
De fapt, discuțiile despre colaborarea Kievului cu HTS datează de câteva luni. În iunie, un articol din Kyiv Post cita o sursă din serviciile de informații militare ucrainene care a raportat că agenții ucraineni au lovit ținte rusești în Siria de la începutul anului, în colaborare cu „opoziția siriană”.
În general, Ucraina nu își recunoaște oficial implicarea externă împotriva Rusiei (în Siria sau în altă parte), dar nici nu o neagă. Uneori chiar o sugerează.
Prezența piloților ucraineni de drone în Siria alături de forțele islamistele anti-regim fusese menționată și la începutul anului în sfera informațională a Kremlinului.
Doar Rusia îl credea pe Assad de neînvins
Presa de stat rusă a preluat afirmația (vagă) distribuită în septembrie de ziarul turc Aydinlik, care citează un site web kurd, conform căreia o delegație ucraineană s-a întâlnit cu membrii HTS în iunie, oferindu-le 75 de drone FPV ca parte a unui acord.
Atunci HTS a negat, în special pentru presa siriană Levant24, orice implicare a serviciilor de informații ucrainene.
Mai târziu, pe 14 noiembrie, după cum au raportat diverse agenții ruse, reprezentantul special al Rusiei în Siria, Alexander Lavrentiev, a susținut că „ucrainenii furnizează drone la Idlib, antrenând teroriștii să le folosească și să le fabrice ei înșiși”, menționând explicit dronele FPV.
Echipate cu patru rotoare, purtând o încărcătură explozivă și conduse de un operator conectat prin unde radio, aceste arme au devenit esențiale pentru luptele din Ucraina de la invazia rusă din 2022.
„Un val de articole”
De asemenea, a fost documentată utilizarea dronelor FPV în Siria de către armata siriană. Un articol Al-Jazeera publicat în februarie relata despre dezvoltarea acestei tehnici de către armata regimului, cu sprijinul Iranului și Rusiei.
Dar, de la începutul ofensivei fulgerătoare a facțiunilor rebele, Samuel Bendett, specialist în evoluțiile tehnologice rusești, a emis ipoteza că deși „armata siriană a folosit efectiv drone tactice și FPV în timpul operațiunii, „în lunile precedente, este posibil ca opoziția să fi făcut acest lucru la o scară mai mare și cu o viteză mai mare decât [forțele lui Assad]”.
Această renaștere este vizibilă și în multe videoclipuri cu greve recente, cum ar fi aici sau aici.
Întrebat de CheckNews despre elementele care contrazic parțial articolele sale pe acest subiect, EUvsDisinfo răspunde că nu se pretinde exhaustiv și explică că a „observat un val de articole și documente care vizează promovarea unei narațiuni care sugerează că sprijinul militar din Ucraina a jucat un rol decisiv în căderea regimului Assad în ultimele zile”.
Ceea ce acest serviciu diplomatic european continuă să judece a fi fals, fără a nega în mod oficial posibilul ajutor de la Kiev pentru rebeli, potrivit Liberation.
(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMANIA)