Sfântul Nicolae, protectorul copiilor. Cele mai frumoase tradiții
- Antonia Hendrik
- 5 decembrie 2024, 10:22
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, este sărbătorit la data de 6 decembrie. Este văzut ca protector al copiilor, în special al celor defavorizați, dar și al marinarilor, brutarilor, fetelor necăsătorite și al celor care sunt acuzați pe nedrept.
Sfântul Nicolae este iubit, în special, de copii
În seara de 5 decembrie, copiii îşi pregătesc ghetuţele, nerăbdători să-l întâlnească pe Moş Nicolae, care le va aduce cadouri. Mai exact, în tradițiile românești, Moș Nicolae se face remarcat în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie, venind călare pe un cal alb, simbolizând prima zăpadă ce anunță venirea iernii.
Sfântul Nicolae are rolul de a proteja Soarele, împiedicându-l să se îndrepte spre tărâmurile de miazănoapte, astfel asigurând lumina și căldura pentru lume.
Sfântul Nicolae sprijină văduvele, orfanii și fetele sărace, este protectorul apelor, salvând corăbierii de la înec și apără soldații în timpul războiului, fiind invocat adesea în momentele de luptă.
Se pun crenguțe de pom în casă, pentru a înflori de Anul Nou
Există tradiția de a pune în apă crenguțe de pomi fructiferi în interior, lângă icoane, cu speranța că acestea vor înflori. Tipul de crenguță care va înflori este asociat cu recolta de fructe din anul următor.
În mediul rural, se păstrează obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, tinerii să se organizeze în grupuri și să aleagă o gazdă unde să meargă pentru a colinda, repetând colindele de Crăciun și de Anul Nou.
Sfântul Nicolae este iubit, în special, de copii. Dulciuri. Sursa foto: Pixabay
Superstiții asociate cu Sfântul Nicolae
În folclorul românesc, se regăsesc diverse superstiții legate de Sfântul Nicolae. De exemplu, se crede că dacă plouă în ziua de Sfântul Nicolae, anul ce urmează va fi unul bogat. În schimb, dacă nu plouă, se preconizează un an arid. De asemenea, se spune că dacă visezi de Sfântul Nicolae, vei avea parte de noroc în viitor.
În ziua de sărbătoare, numeroși credincioși iau parte la slujbele bisericești organizate în cinstea Sfântului Nicolae. Preoții oficiază liturghii speciale pentru a omagia viața și faptele acestui sfânt, iar enoriașii se roagă pentru sănătate și prosperitate. În această zi deosebită, biserica se transformă într-un spațiu de întâlnire și comuniune pentru întreaga comunitate.
Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată
Nicolae s-a născut într-o familie înstărită, în orașul Patara, situat în provincia Lichia, Turcia. Încă din copilărie, s-a distins prin comportamentul său exemplar, prin post și o viață spirituală profundă.
A urmat studii la cele mai renumite instituții, iar în bisericile pe care le frecventa, impresiona pe toată lumea prin blândețea și noblețea sa sufletească. Datorită faptului că unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a petrecut o perioadă la Mănăstirea Patara, unde a fost hirotonit preot.
După ce părinții săi au murit, Nicolae a decis să renunțe la întreaga moștenire lăsată de ei, împărțind-o celor nevoiași și plecând într-un pelerinaj în Ţara Sfântă. La întoarcerea sa de la Locurile Sfinte, a vizitat Mănăstirea Sionului, fondată de unchiul său. Ulterior, s-a întors în orașul Mira.
Anul în care a trecut la Hristos nu este cunoscut cu precizie, unele surse menționând anul 340, iar altele 350. Totuși, este cunoscută data la care îl omagiem pe Sfântul Nicolae, și anume 6 decembrie.
Copii neascultători primesc și o nuieluşă de Moș Nicolae
Se spune că iarna își face apariția cu adevărat de Sfântul Nicolae. În această zi, Moșul își agită barba albă și începe să cadă zăpada. Dacă nu ninge, se crede că Moș Nicolae a devenit mai tânăr.
Iar cei mai neascultători copii primesc, pe lângă daruri, și o nuielușă, pentru a le reaminti să asculte de părinți și bunici.
Se mai spune în popor că, în nopțile sacre ale sărbătorilor, când cerurile se deschid pentru noi, Sfântul Nicolae poate fi zărit, pentru o clipă, stând alături de Domnul.