Planul lui Bolojan: Reforma profundă a clasei politice și a statului român

Planul lui Bolojan: Reforma profundă a clasei politice și a statului român

Liberalii au adoptat „Planul lui Bolojan” de reformare a clasei politice și a statului român, un pachet de măsuri ambițioase votat în cadrul Biroului Permanent Național al PNL pe 28 noiembrie 2024.

Planul lui Bolojan: Reforma profundă a clasei politice și a statului român

Acest plan marchează o schimbare majoră în direcția eficientizării administrației, responsabilizării politicienilor și sprijinirii economiei, toate având ca scop recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Una dintre cele mai importante măsuri asumate de PNL este reducerea numărului de parlamentari la 300, respectând rezultatul referendumului din 2009 și adaptând structura parlamentară la realitățile demografice actuale. De asemenea, partidele politice vor primi subvenții reduse între anii electorali, o decizie menită să limiteze risipa bugetară și să reducă dependența de fonduri publice în perioadele fără campanii.

Liberalii propun o reducere semnificativă a costurilor asociate cu demnitarii

Totodată, cheltuielile de campanie electorală vor fi plafonate, iar decontările de la buget vor respecta reguli stricte. Liberalii propun, de asemenea, o reducere semnificativă a costurilor asociate cu demnitarii – de la cabinetele parlamentare până la utilizarea vilor de protocol.

În interiorul PNL, promovarea în funcții de conducere va fi condiționată de performanțe și profesionalism, marcând o schimbare de paradigmă în modul de selecție al liderilor politici.

Ar putea fi o imagine cu textPlanul lui Bolojan: Reforma profundă a clasei politice și a statului român. Sursa foto: PNL

Reforma statului: eficiență și transparență

Pe agenda de reformă a statului, „Planul lui Bolojan” include restructurarea administrației centrale prin reducerea numărului de ministere și agenții, precum și reducerea cu 50% a numărului de secretari de stat. Comasarea serviciilor deconcentrate și un audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și fiecare companie de stat, prevăzut pentru primele șase luni din 2025, vor contribui la eliminarea sinecurilor și la eficientizarea instituțiilor publice.

De asemenea, măsurile de debirocratizare și digitalizare vor simplifica interacțiunea cetățenilor cu statul, iar descentralizarea va aduce mai multă putere și responsabilitate în mâinile autorităților locale. Conceptul de „primar-manager” propus de PNL va transforma primăriile în motoare de dezvoltare pentru comunități, finanțarea acestora fiind condiționată de eficiență și cofinanțare locală.

Planul lui Bolojan: Susținerea economiei: infrastructură, agricultură și tehnologie

Liberalii au subliniat că susținerea economiei românești rămâne o prioritate, cu accent pe proiectele mari de infrastructură, considerate esențiale pentru atragerea investițiilor și reducerea decalajelor regionale.

PNL își reafirmă sprijinul pentru cota unică de impozitare și pentru o fiscalitate predictibilă. De asemenea, planul include măsuri concrete pentru sprijinirea companiilor care aduc tehnologii inovatoare și se concentrează pe exporturi, precum și pentru dezvoltarea agriculturii competitive. În acest sens, proiectele de irigații, procesare și certificare a produselor tradiționale vor beneficia de sprijin guvernamental, potrivit PNL.

CMF11240002

Ne puteți urmări și pe Google News