Arabia Saudită, alături de Marea Britanie, Italia și Japonia. Ce pun la cale
- Iulia Moise
- 28 noiembrie 2024, 09:44
Arabia Saudită s-ar putea alătura programului GCAP, condus în comun de Regatul Unit, Italia și Japonia, pentru dezvoltarea unui avion de vânătoare.
Arabia Saudită ar putea alătura programului GCAP
Țara din Orientul Mijlociu a fost numită ca un posibil membru al Programului Global de Luptă Aeriană (GCAP), conform lui Antonio Tajani, Ministrul de Externe al Italiei.
„Acordul pe care îl avem cu Marea Britanie și Japonia... cred că acum va fi extins și la Arabia Saudită”, a declarat Tajani, conform Reuters.
GCAP vrea să înlocuiască avioanele F15 și Eurofighter Typhoon
Extinderea numărului de națiuni implicate în program nu este surprinzătoare, pentru că cei trei parteneri au discutat despre aceasta la începutul lunii noiembrie.
Bugetat în miliarde de euro, GCAP este așteptat să intre în serviciu abia în mijlocul anilor 2030 și să înlocuiască avioane de vânătoare precum Boeing F-15 șiEurofighter Typhoon.
Comanda de Typhon din Germani, refuzată Arabiei Saudite
Arabia Saudită a căutat să extindă flota de avioane de vânătoare a forțelor sale aeriene și recent a încercat să comande Typhoon, dar Germania, unul dintre partenerii programului încă din anii 1980, a blocat inițial tentativa.
Guvernul regatului arab a lansat un proiect ambițios de industrializare în țară pentru a reduce dependența de petrol. Investițiile în apărare sunt unul dintre principalele obiective urmărite.
Suedia s-a retras din GCAP, iar Franța, Germania și Spania au propriul lor proiect
GCAP a fost lansat în 2022, după ce Regatul Unit a început studii pentru un avion de vânătoare stealth avansat, Tempest. Italia și Japonia au arătat, de asemenea, rapid interesul de a împărți responsabilitatea programului, care va fi condus de BAE Systems, Leonardo și Mitsubishi.
Suedia a participat la studii timp de un timp, dar a decis să nu continue.
Franța, Germania și Spania au condus propriul lor proiect, Sistemul de Luptă Aerian al Viitorului (FCAS), la care se așteaptă să se alăture Belgia în 2025.