Eugen Ionescu, 115 ani de la naștere. Cum a rămas marele dramaturg în istorie

Eugen Ionescu, 115 ani de la naștere. Cum a rămas marele dramaturg în istorie

Eugen Ionescu, 115 ani de la naștere. Olteanul-francez a inventat teatrul absurdului cu care a cucerit publicul francez.

Eugen Ionescu sau Eugene Ionesco este cel mai faimos dramaturg contemporan român.

Eugen Ionescu - din Slatina, în Franța, înapoi în România și din nou în Franța

Eugen Ionescu s-a născut la Slatina, la 26 noiembrie 1909. După tată era român, iar mama sa, Marie Therese era cetățean francez. Eugen Ionescu a plecat în 1913, în Franța. Acolo, familia sa s-a destrămat. Tatăl a reușit să câștige tutela copiilor, iar în 1924, la 15 ani, Eugen Ionescu revenea în România.

Viitorul dramaturg a studiat la București și Craiova, apoi a funcționat ca profesor în provincie, predând franceza la Cernavodă din 1934. În 1938, va pleca din nou în Franța ca bursier.

Eugen Ionescu nu mai revine acasă

Deja căsătorit din 1936, din 1938, e în Franța, lucrând în legația României pe lângă Guvernul de la Vichy. Eugen Ionescu începuse deja din România să publice, dar nu a avut un mare succes așa cum se aștepta. Perioada de după Al Doilea Război Mondial este de mari încercări.

Înțelege că activarea în diplomație pentru Guvernul Antonescu i-ar aduce închisoarea în România. Va face parte din emigrație și a decis să continue să scrie. Și-a început o teză de doctorat, la care va lucra intens, dar pe care nu va reuși s-o finalizeze vreodată. Era o teză dedicată păcatului, morții, în poezia franceză.

Cântăreața cheală, Regele moare, Scaunele, Rinocerii - teatrul absurdului la apogeu

Eugen Ionescu a scris Cântăreața cheală, Regele moare, Scaunele, Rinocerii, piese de teatru, într-o specie căreia i-a fost fondator. S-a numit „teatrul absurdului”. Eugen Ionescu a reușit să apară pe scenele teatrelor franceze cu aceste piese neconvenționale. Pur și simplu, a fost un cuceritor, nu fără emoții.

Academia Franceză l-a primit în rândurile sale, la 70 de ani. A fost singurul dramaturg român membru al Academiei Franceze.

Rinocerizarea, ori dialogurile absurde din Cântăreața cheală, așezarea scaunelor și alte momente ale subiectului au făcut ca Eugene Ionesco, așa cum a devenit pentru francezi l-au făcut regele scenei. Eugene Ionesco a fost considerat dramaturg de limbă franceză, și francz. Fiica sa, Marie France a fost nemulțumită, precizând faptul că tatăl său este dramaturg de limbă franceză.

Eugen Ionescu a decedat la Paris, la 28 martie 1994.

Ne puteți urmări și pe Google News