Europa ia măsuri după alianța militară dintre Rusia și Coreea de Nord. Decizie importantă luată la Strasbourg

Europa ia măsuri după alianța militară dintre Rusia și Coreea de Nord. Decizie importantă luată la Strasbourg

Parlamentarii și-au reafirmat marți sprijinul ferm pentru Ucraina, condamnând cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord și cerând blocului să-și sporească sprijinul pentru forțele aflate în conflict de la Kiev.

Contingentul ar putea crește la 100.000

Votul a avut loc după ce președintele ucrainean Volodimr Zelenski s-a adresat personal Parlamentului, afirmând că „Putin a adus la granița cu Ucraina 11.000 de soldați nord-coreeni” iar „contingentul ar putea crește la 100.000”.

Multe dintre aceste trupe au fost desfășurate recent ca parte a unităților rusești în regiunea Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune surpriză în august, însă acum se pare că pierde teren.

O declarație lansată recent de liderii Parlamentului European a cerut blocului să „întărească în toate modurile sprijinul pentru Ucraina, inclusiv din perspective politice, financiare, militare și de ajutor umanitar”, reiterând că Parlamentul „este alături Ucrainei și o va sprijini în toate modurile posibile, până la victoria ei”.

Ucraina,

Ucraina. Sursă foto: x/defenceu

75.000 de soldați ucraineni instruiți până la sfârșitul iernii

„Obiectivul tuturor misiunilor de asistență militară ale UE va fi 75.000 de soldați ucraineni instruiți până la sfârșitul iernii”, a declarat marți comisarul UE pentru pace, Didier Reynders. „Cu toate acestea, știm că nivelul actual de asistență rămâne insuficient pentru a schimba situaţia pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei”. „Trebuie să creștem asistența”, a adăugat el, citat de euronews.com.

În aceeași zi cu dezbaterea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că alianța „trebuie să meargă mai departe” pentru a sprijini Ucraina și a acuzat Moscova că intensifică luptele prin aducerea de trupe nord-coreene.

„În desfășurarea războiului ilegal din Ucraina, Rusia folosește arme și trupe nord-coreene, drone iraniene și bunuri chinezești cu dublă utilizare pentru industria sa de apărare”, a spus Rutte în timpul unei vizite în Grecia. „Aceasta este o extindere periculoasă a războiului și o provocare la adresa păcii și securității globale”, a adăugat secretarul general.

Mai mulți bani pentru Ucraina

Țările europene discută de luni de zile planuri de creștere a investițiilor în apărare în Ucraina, cu o incertitudine tot mai mare în jurul viitoarei administrații americane sub președintele ales Donald Trump. Rusia a lovit zonele civile din Ucraina cu atacuri din ce în ce mai grele cu drone, rachete și bombe de la jumătatea anului.

În același timp, analiștii militari occidentali spun că forțele ruseşti înaintează în regiunea Donețk de est și fac progrese tactice semnificative. (Traducerea-Rador)