Mașina fără frână a lui Putin. Întreaga lume se întreabă ce va face Kremlinul

Mașina fără frână a lui Putin. Întreaga lume se întreabă ce va face KremlinulVladimir Putin / sursa foto: captura video

„Acum, când principalii concurenți și-au încordat mușchii, am putea vorbi în sfârșit despre diplomație. Mai ales că cel puțin timp de câteva luni situația va rămâne fluidă și, prin urmare, și mai periculoasă. Zilele acestea circulă mult la Moscova o scenetă preluată dintr-un program de divertisment difuzat pe un canal național. Un actor care seamănă extraordinar cu tânărul Vladimir Putin desenează cu degetul arătător forma unei rachete cu rază medie, apoi face „bum”, simulând cu mâinile o explozie uriaşă. În fața lui, un alt actor care îl caricaturizează pe Donald Trump întreabă dacă aceasta este o amenințare. Stârnind râsul publicului din studio, falsul îi Putin răspunde așa. „Ei da, imitam doar o lăcustă care sare în făină”.

Glumele pe seama prostiei occidentală și a incapacităţii noastră de a înțelege cuvintele rostite de președintele rus au mereu un mare succes. Dar poate că și rușii ar trebui să râdă mai puțin, gândindu-se la faptul că nu există nicio certitudine privind următoarele mișcări ale dragului lor lider, transmite corriere.

Întreaga lume se întreabă ce va face Kremlinul. Adevărul este că nimeni nu știe. Singurul răspuns sincer la întrebarea care îngrijorează toată lumea este acesta. În momentul de față, lansarea miezului, așa cum se traduce Oreshnik, numele noii rachete balistice, servește la cimentarea monumentului pe care Putin și l-a ridicat lui însuşi.

Țarul Putin

Un țar lasă vorbăria în seama subordonaților săi. Un țar acționează și sperie inamicul.

Discursul surpriză al lui Putin, care a apărut brusc pe ecranele de televiziune din toată țara, joi, la scurt timp după ora 20.00, a avut un fond dur, însă a fost rostit cu un ton calm. Fără notele grave ale unora dintre intervenţiile sale anterioare. Nicio oră fatală, sau fraze vizionare despre destinul națiunii.

Dimpotrivă, au existat chiar și unele elemente de conciliere, precum promisiunea de a avertiza din timp populațiile care vor fi posibila țintă a noii bombe. Totul exprimat cu un sentiment de superioritate interioară. Parcă părea că vrea să arate că știe ceva ce noi încă nu știm.

Deși scurt, discursul a avut efectul dorit. „De doi ani susțin că această poveste se va încheia cu un ultimatum privind rachetele”, a spus credincioasa Margarita Simonyan, directorul Russia Today, odată patroană a podului Kerci care leagă țara ei de Crimeea. „Acum rămâne de văzut cine se va retrage primul. Însă dacă aţi vorbit cu Superiorul cel puțin o dată în viață, nu ar trebui să aveţi nicio îndoială.”

În timp ce vineri dimineaţă, toată presa rusă și-a deschis jubiland edițiile cu relatări despre panica declanșată de cuvintele președintelui în Occident, este clar că Putin a făcut o mișcare, chiar dacă doar interlocutorie.

E conștient de inferioritatea Rusiei în domeniul nuclear

Inițiativa, revine acum Statelor Unite și Europei. În Rusia, există convingerea generală că, oricât de mult aspiră președintele să intre în cărțile de istorie, nu are nicio intenție să facă acest lucru în rolul unui călăreț al Apocalipsei. El este foarte conștient de inferioritatea clară a țării sale în domeniul nuclear. „Declanșarea celui de-al treilea război mondial din cauza unei rachete ucrainene care a căzut într-un depozit din regiunea Bryansk ar fi puțin exagerat”, scrie Moskovsky Komsomomoltes, cel mai kremlinian dintre ziarele aliniate Kremlinului.

Rachetă

Rachetă. Sursa foto: x.com

Chiar dacă este o cacealma, întoarcerea cărților s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. Putin este specializat în trecerea liniilor roșii. A făcut-o pe 24 februarie 2022 prin invadarea Ucrainei, a repetat-o cu referendumul pentru anexarea regiunilor nou cucerite, iar mai nou, prin lansarea unei rachete cu rază medie. Pentru a descrie personajul, cei mai acreditați biografi folosesc imaginea unei mașini fără marșarier și fără frâne.

Cele patruzeci de zile care ne despart de învestirea lui Trump la Casa Albă vor fi o întrecere de forță și claritate care prevede dilema Putin, care trebuie înfruntată în cel mai scurt timp posibil. Cel care se demonstrează a fi mai unit și mai convins de ideile sale ar putea câștiga un loc de cinste la viitoarea masă de negocieri.

Trump promite că va rezolva războiul în câteva ore

Se pare însă că Europa și SUA se pregătesc să facă față acestui test decisiv prin crearea unui turn Babel cu multe voci diferite. În ultimele zile ale sale în calitate de președinte, Joe Biden vrea să consolideze poziția Ucrainei.

În schimb, Trump promite că va rezolva războiul în câteva ore, dând de înțeles că este dispus să facă Rusia fericită. Germania telefonează Kremlinului, în timp ce Marea Britanie și Franța promit Kievului alte arme. Iar Italia caută un echilibru dificil între nişte poziții care sunt departe unele de altele.

Președintele rus este singurul care își permite să aștepte. Singura părere care conteaza este a sa. Singurul element fix al unui peisaj din ce în ce mai variabil rămâne el. A fost clar de la început că așa va fi. Pe 7 martie 2022, în ultimul său editorial pentru Corriere, regretatul jurnalist Franco Venturini a scris că orice s-ar întâmpla, pentru a pune capăt războiului, va trebui să vorbim cu Vladimir Putin. Poate că fi bine să nu ajungem prea distanţaţi unul de celălalt la această întâlnire inevitabilă.