Putin a decis fabricarea în serie a rachetelor Oreșnik. Acestea pot transporta focoase nucleare
- Andrei Arvinte
- 22 noiembrie 2024, 20:51
Racheta hipersonică Oreșnik, folosită de Moscova pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro, a zburat cu o viteză de 11 ori mai mare decât a sunetului. Acum, Vladimir Putin a decis fabricarea acesteia în serie.
„Trebuie să începem producția în serie. Decizia... a fost de fapt luată”, a declarat Putin. Acesta a lăudat "forța deosebită a acestei arme și puterea sa".
Rachetă balistică hipersonică Oreşnik a zburat timp de aproximativ 15 minute înainte de a-şi lovi ţinta şi a atins o viteză de 11 ori mai mare decât viteza sunetului.
A fost lansată de la 1.000 km distanţă
Ea a fost lansată din complexul militar Kedr situat în regiunea rusă Astrahan, la circa 1.000 de kilometri distanţă de ţinta lovită în Ucraina. Viteza pe care a atins-o în partea finală a traiectoriei către ţintă a fost de peste Mach 11, adică mai mult de 11 ori viteza sunetului.
Rusia a transmis că a recurs la folosirea acestei rachete ca răspuns faţă de acţiunile occidentale „nesăbuite” în urma primelor atacuri ucrainene cu rachete americane ATACMS şi britanice Storm Shadow asupra unor ţinte militare în Rusia, după ce Kievul a fost autorizat de SUA şi Marea Britanie să lovească în profunzimea teritoriului rus cu aceste rachete ce au o rază de acţiune de 300 de kilometri.
O armă "fără egal în lume"
"Oreşnik" face parte din sistemele de arme "fără egal în lume" prezentate de Putin în 2018, în ceea ce mulţi au numit noul Război al Stelelor dintre Rusia şi NATO.
Experţii ruşi, care amintesc că "Oreşnik" poate transporta focoase nucleare, subliniază că racheta are cel puţin şase focoase individuale ghidate, capabile să lovească ţinte diferite. Racheta ar putea, teoretic, să lovească ţinte chiar şi la mii de kilometri distanţă, cu o marjă de eroare de doar câteva zeci de metri.
Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a declarat că racheta ar putea transporta şase până la opt focoase convenţionale sau nucleare şi că probabil era deja în serviciu, potrivit lui Iuri Podoliaka, un important blogger militar prorus, născut în Ucraina, transmite agerpres.
Pentagonul a informat că racheta lansată de Rusia se bazează pe modelul rachetei balistice intercontinentale "RS-26 Rubej" (ICBM) şi că SUA au fost notificate cu privire la lansare prin canale de reducere a riscului nuclear.