Orban îl va invita pe Netanyahu în Ungaria, în semn de protest față de CPI

Orban îl va invita pe Netanyahu în Ungaria, în semn de protest față de CPIViktor Orban. Sursa foto: Facebook

Premierul ungar Viktor Orban și-a anunțat vineri intenția de a-l invita pe Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, într-o vizită oficială în Ungaria, în semn de protest față de mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

Acesta a declarat că decizia CPI de a-l acuza pe Netanyahu de crime de război în contextul operațiunii contra teroriștilor palestinieni Hamas din Gaza, vinovați de masacrul din 7 octombrie 2023, este „greșită” și a asigurat că mandatul nu va avea nicio aplicabilitate în Ungaria.

Orban sfidează decizia CPI

Viktor Orban a transmis că, în ciuda mandatului de arestare emis de CPI, Ungaria va continua să sprijine Israelul, iar Netanyahu va putea discuta în „condiții de siguranță adecvate”.

„Nu avem de ales decât să sfidăm această decizie. Îl voi invita pe Netanyahu să vină în Ungaria, unde îl pot asigura că hotărârea CPI nu va avea niciun efect”, a declarat Orban într-un interviu acordat radioului de stat. Acesta a subliniat că, în cadrul vizitei, Israelul va avea „sprijinul total al Ungariei”.

Reacțiile din UE și susținerea Ungariei pentru Israel

Decizia CPI a fost subiectul unor controverse și în cadrul Uniunii Europene. În timp ce Orban a reitera poziția Ungariei de sprijin pentru Israel, oficialii europeni, precum socialistul Josep Borrell, au susținut că mandatele CPI nu ar fi politice și că toate statele membre ale UE ar trebui să le respecte.

De asemenea, mai multe țări din UE au reacționat diferit: în timp ce Ungaria și Republica Cehă au susținut Israelul, state conduse de extrema stângă precum Spania sau Irlanda și-au exprimat sprijinul pentru palestinieni.

Reacțiile internaționale la decizia CPI

Decizia CPI a stârnit reacții variate în Uniunea Europeană, unele state membre exprimându-și sprijinul pentru Israel, în timp ce altele au condamnat războiul antiterorist din Gaza.

Iar dictatura comunistă din China a cerut ca CPI să adopte o poziție „obiectivă și legală”, subliniind importanța respectării dreptului internațional, relatează News.ro