BNR, perspectivă sumbră legată de rata inflației. Ce ne așteaptă anul viitor

BNR, perspectivă sumbră legată de rata inflației. Ce ne așteaptă anul viitorBNR. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Rata anuală a inflaţiei este ar urma să crească uşor pe final de an. De asemenea, BNR arată că va avea o fluctuaţie pronunţată în primul semestru al anului 2025.

Experții BNR, despre rata inflației

Membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) consideră că noile evaluări relevă o perspectivă înrăutăţită a inflaţiei comparativ cu previziunile precedente, mai cu seamă pe termen scurt, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească uşor în ultimele luni ale anului curent şi să cunoască o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025.

În plus, s-a observat că evoluţia exportului net se prefigurează a fi mult mai contracţionistă în anul curent decât s-a anticipat anterior, iar contribuţia ei la dinamica PIB va rămâne probabil negativă în 2025, pe fondul creşterii mai pronunţate a dinamicii volumului importurilor de bunuri şi servicii în raport cu cea a volumului exporturilor.

Situația pe termen scurt

Banca Centrală a publica minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 8 noiembrie 2024, în care BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50%.

Inflație

Inflație. Sursa foto. Pixabay

Totodată, a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 5,50%. În discuţiile privind evoluţia recentă a inflaţiei, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 4,62%, de la 5,10% în august, coborând astfel sub nivelul de 4,94% atins în luna iunie 2024.

S-a observat că descreşterea din trimestrul III a fost mai mică decât în precedentele trei luni, şi inferioară previziunilor, în condiţiile în care scăderile ample de dinamică consemnate în acest interval de prețurile administrate şi de preţul combustibililor, spun experții BNR. 

Ce urmează în 2025

La rândul ei, rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a încetinit trendul descendent în trimestrul III, inclusiv în raport cu prognoza, reducându-se în septembrie la 5,6%, de la 5,7% în iunie, pe fondul reaccelerării creşterii preţurilor alimentelor procesate.

„În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile evaluări relevă o perspectivă înrăutăţită a inflaţiei comparativ cu previziunile precedente, mai cu seamă pe termen scurt, în condiţiile în care rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească uşor în ultimele luni ale anului curent şi să cunoască o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând astfel deasupra intervalului ţintei şi semnificativ peste valorile anticipate anterior.

BNR, previziuni sumbre privind rata inflației

Totodată, ea este aşteptată să îşi reia ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din prognoza precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei.

Astfel, rata anuală a inflaţiei se va mări probabil la 4,9% la finele anului curent, iar apoi se va reduce la 3,5% în decembrie 2025 şi la 3,3% la finele orizontului prognozei, comparativ cu valorile de 4%, 3,4% şi respectiv 3,2% indicate de proiecţia precedentă pentru aceleaşi momente de referinţă”, arată  minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.