„Muntele a născut un șoarece”. Nemulțumiri la Chișinău după remanierile anunțate de premier
- Viorica Gheorghe
- 19 noiembrie 2024, 08:51
Republica Moldova. Anunțarea noii/vechi garnituri de miniștri a generat nemulțumiri la Chișinău. Politicieni și reprezentanți ai societății civile declară că s-au așteptat la schimbări mai profunde, iar ceea ce se întâmplă ar fi, mai degrabă, un pas înapoi pentru actualul Guvern.
Noul față a Guvernului: doi miniștri noi și o rocadă pe interior
Noile remanieri guvernamentale au stârnit nemulțumiri la Chișinău. Deși anterior se discuta despre plecarea a cel puțin cinci membri ai Executivului, doar doi miniștri noi se vor regăsi în garnitura anunțată de premier. Unul dintre ei a fost secretar de stat până la numire. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, demisia căruia a fost cerută în repetate rânduri, va ocupa fotoliul de conducător la un alt minister.
Politologul Andrei Andrievschi este de părere că „partidului de guvernământ nu-i place să lase străinii să intre în rândurile sale, iar acest lucru a fost demonstrat”.
„Nu le place să lase străini să intre, și am văzut asta astăzi (...) Când aduc oameni despre care nu am auzit nimic, mă îndoiesc că aceștia vor fi manageri eficienți, capabili să scoată țara din probleme”, a spus politologul pentru TV8.
Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a menționat că schimbările anunțate sunt neînsemnate. Respectiv, nu au cum influența prestația per ansamblu a Executivului.
„Mă așteptam la remanieri serioase, având în vedere informațiile care au circulat săptămâna trecută. Am crezut că va fi înlocuită și ministra Justiției, la fel ca și cea a Sănătății. Ce am văzut noi azi cu greu pot fi numite remanieri. Cine sunt acești oameni nou-numiți? Au fost numiți oameni pe care nimeni nu îi cunoaște. Timp de trei ani, acești foști miniștri nu au făcut nimic. Cum pot fi numiți în locul lor alți oameni, mai slabi?”, a declarat Galbur, pentru aceeași sursă.
Fostul fruntaș al Platformei DA și ex-deputat, Alexandru Slusari, a declarat că nu vede vreo logică în remanierile anunțate.
„Aș dori să știu pe ce bază au fost aleși noii miniștri”, a spus Slusari. Acesta a accentuat că responsabilitatea pentru un eventual eșec al guvernării ar trebui să și-l asume șefa statului, care a cerut schimbările.
Un nou/vechi Guvern
În seara zilei de ieri, după o zi plină de suspans, premierul Dorin Recean a anunțat noua componență a cabinetului de miniștri. În urma remanierilor, doar ministrul de Interne, Adrian Efros, și-a pierdut fotoliul.
Acesta a fost înlocuit cu un om din interiorul MAI, secretarul de stat Daniela Misail Nichitin.
Ministru al Agriculturii a fost numită Ludmila Catlabuga, o antreprenoare din nordul țării. În ceea ce-l privește pe fostul ministru Vladimir Bolea, acesta va conduce Ministerul Infrastructurii. Fotoliul s-a eliberat săptămână trecută, după ce Andrei Spînu și-a anunțat plecarea din Guvern, dar și din PAS.
Prim-ministrul a admis că ar putea urma și alte schimbări „dacă unii dintre ei nu vor livra rezultatele așteptate de societate”.
În contextul discuțiilor despre remanierile guvernamentale, partidele politice, dar și reprezentanții societății civile au cerut demisia miniștrilor Infrastructurii, Internelor, Agriculturii, Justiției, Economiei și Sănătății. Dintre aceștia, doar unul a rămas fără fotoliu.