Salariului minim european în România. Cum se va calcula și când intră în vigoare noul mecanism

Salariului minim european în România. Cum se va calcula și când intră în vigoare noul mecanismSalariului minim european. Sursa foto: Pixabay

Salariul minim european în România se va calcula în baza câtorva criterii, conform directivei europene privind salariul minim adecvat în toată Uniunea Europeană.

Salariului minim european în România: Criteriile de care se va ține cont

Noul mecanism va ține cont de următoarele aspecte:

  • puterea de cumpărare,
  • costul vieții,
  • nivelul general al salariilor și de distribuția acestora,
  • rata de creștere a salariilor,
  • productivitate.

Prin această lege se dorește sancționarea mult mai dură a celor care nu acordă salariul minim. Mai exact, noua lege va modifica în principal Codul muncii, precum și Legea Inspecției Muncii. De asemenea, legea aduce modificări în Legea dialogului social, în Legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și în Legea achizițiilor publice.

Bani, Ceh, Bancnote, Monedă, CoroanăSalariului minim european. Sursa foto. Pixabay

Salariul de bază, salariul minim în nou procedură de calcul

Salariul de bază minim brut. Acesta reprezintă suma minimă la care salariatul are dreptul pentru munca prestată, conform actelor normative sau contractelor colective de muncă aplicabile.

Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri:

  1. Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
  2. Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.
  3. Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil, conform prevederilor art.162 alin.(1).
  4. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, în condițiile art.164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”.

Mâini, Costum Bărbătesc, Euro, MonedăSalariului minim european. Sursa foto. Pixabay

Salariului minim european. Când intrară în vigoare

Legea va intra în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fiind necesară doar această formalitate pentru ca majoritatea prevederilor să devină aplicabile.

Începând cu anul 2025, mecanismul care stabilește salariul minim va fi implementat. Noul model de salarizare va asigura o mai bună protecție a lucrătorilor din România, în concordanță cu obiectivele Uniunii Europene.

Foarte important: Prin această nouă lege nu se va stabili o sumă exactă ce va reprezenta salariul minim, ci un mecanism de care Guvernul va trebui să țină cont în viitor, un mecanism care va fi detaliat printr-un proiect de HG ce va fi adoptat și oficializat ulterior, scrie avocatnet.ro.