Avocatul Toni Neacșu, despre clasificarea abuzivă a hotărârilor de Guvern

Avocatul Toni Neacșu, despre clasificarea abuzivă a hotărârilor de GuvernConstituția României. Sursa foto: Arhiva EVZ

Avocatul Toni Neacșu susține că în ultimii ani au fost clasificate 147 de Hotărâri de Guvern. Conform acestuia, procedurile aplicate ar fi fost abuzive. În plus, apărătorul a subliniat că singurul scop al clasificărilor a fost legat de evitarea scandalurilor din presă.

Avocatul Toni Neacșu, despre clasificările din ultimii ani

Conform Constituției, singurele hotărâri exceptate de la publicarea în Monitorul Oficial au caracter militar. Dincolo de această procedură ar exista numeroase interese comune ale aleșilor, spune Toni Neacșu.

Potrivit acestuia, cei aflați la putere ar recurge la această practică pentru a avea controlul asupra fondurilor publice.

Fuga de scandalurile publice

În plus, cunoscutul avocat susține că aceste clasificări ar fi abuzive. Optând pentru aceste proceduri, aleșii pot sta departe de scandalurile publice, mai spune Toni Neacșu. Totodată, el a făcut referire la scandalul vilei lui Iohannis.

„Așa cum ați văzut în scandalul Palatului Împăratului (aka Iohanis), banii românilor sunt furați prin intermediul unor Hotărâri de Guvern cu dedicație, clasificate în mod arbitrar și deci nepublicate în Monitorul oficial.

Toni Neacșu

Toni Neacșu. Sursa foto: Captură video

În acest fel populația României nu află în nici un fel despre sumele imense de bani direcționate din bugetul public de către guvernanți către clienții lor politici și către zonele lor de influență”, a explicat avocatul.

Avocatul Toni Neacșu, despre acțiunile politicienilor

Apărătorul a subliniat că singurele hotărâri 𝑒𝑥𝑐𝑒𝑝𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 în Monitorul Oficial 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑐are au 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑐𝑡𝑒𝑟 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟.

„Sancțiunea pentru nepublicarea celorlalte hotărâri de Guvern este inexistența lor juridică, deci imposibilitatea (legală) de a produce vreun efect. Ce nu este publicat pentru aducere la cunoștință către public nu există din punct de vedere juridic a spus-o constituantul nostru din 1991 și în mod cert a spus asta pentru a bloca abuzurile și hoțiile puterii.

Pentru a se purta cu banii publici arbitrar, exact ca niște grofi întreținuți de noi toți, premierii României, indiferent de partidul din care provin, în cârdășie transpartinică, au descoperit că pot clasifica anumite Hotărâri de Guvern ca și când ar conține nemaivăzute secrete de stat, pentru că oricum nu îi poate verifica nimeni”, a continuat acesta.

Scandalul declasificării Hotărârii de Guvern semnate de Nicolae Ciucă

Cunoscutul avocat a vorbit și despre scandalul recent legat de clasificarea unei HG.

„Faptul că Marcel Ciolacu a declasificat un HG semnat de Nicolae Ciucă este simplu praf în ochi aruncat publicului și e determinat doar de un simplu interes electoral, nicidecum de dorința de a fi corect. Pentru asta a avut suficient timp înainte, cel puțin de la explozia scandalului în presă. Dar nu, Marcel Ciolacu, exact ca Nicolae Ciucă înainte și alți prim-miniștri înaintea lor, secretizează și el la greu și abuziv Hotărâri de Guvern, prea “sensibile” probabil pentru a fi cunoscute de opinia publică”, a adăugat avocatul.

În anul 2020, 20 de HG-uei au fost clasificate, iar în au fost trecute la secret 21. De asemenea, în 2022 și 2023 au fost clasificate 77 de HG-uri. În acest an, 29 de Hotărâri de Guvern au devenit secrete.