Fiscul vrea să-i ia lui Iohannis casa pierdută în instanță
- Ionel Sclavone
- 4 noiembrie 2024, 15:22
ANAF intenționează să preia imobilul pierdut de familia președintelui Klaus Iohannis în instanță. Oficialii Fiscului spun că au demarat procedurile pentru preluarea imobilului și le urmează pas cu pas.
ÎCCJ a pus capăt, în urmă cu aproximativ șase săptămâni, litigiului care viza unul dintre imobilele deținute, de familia președintelui, la Sibiu. Hotărârea instanței permite statului să preia proprietatea clădirii din centrul municipiului Sibiu.
ANAF se pregătește să preia imobilul
Instanța supremă a respins, la finalul lui septembrie, recursul declarat de o prietenă a familiei Iohannis în procesul deschis în urmă cu 8 ani. Astfel, imobilul a revenuit în proprietatea statului. Judecătorii au decis că președintele trebuie să returneze și aproximativ 260.000 de euro. Este vorba despre banii obținuți din chirii necuvenite.
În aceste condiții, ANAF trebuie să înceapă procedurile pentru recuperarea imobilului, dar și a banilor. Directorul general al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Brașov, Mihai-Adrian Hârlab, a explicat care este situația imobilului respectiv.
„Asupra imobilului situat administrativ în Sibiu, str. General Gheorghe Magheru nr. 35, județul Sibiu, Statul Român a devenit proprietar în temeiul unui certificat de moștenitor, urmat de întabularea dreptului de proprietate al Statului Român în cartea funciară”, a explicat Mihai-Adrian Hârlab.
Fiscul îl lasă pe Iohannis fără case
Odată cu intabularea acestui imobil, care a făcut obiectul dosarului soluționat la ÎCCJ, ANAF poate începe procedurile de intabulare pentru o a doua clădire care a aparținut familiei Iohannis. De pe urma acesteia din urmă familia Iohannis a obținut venituri consistente.
„Referitor la imobilul situat administrativ în Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 29, jud. Sibiu, precizăm că, în urma pronunțării de către Înalta Curte de Casație și Justiție a deciziei nr. 1943/24.09.2024 în Dosarul cu nr. 939/85/2016, prin care s-a dispus respingerea recursului declarat de reclamanta Baștea Rodica, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a solicitat instanței supreme comunicarea hotărârii judecătorești în urma motivării hotărârii”, a precizat șeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Braşov, într-o adresă citată de Gândul.ro.
Potrivit spuselor directorului Mihai-Adrian Hârlab, după obținerea hotărârii judecătorești, AJFP Sibiu va începe procedurile de intabulare și pentru acest imobil, din strada Nicolae Bălcescu.
ÎCCJ a decis în favoarea ANAF
Instanța supremă a respins, ca nefondat recursul declarat de Rodica Baştea, prietena familiei Iohannis, împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, în contradictoriu cu statul român. Este vorba despre litigiul din 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu, pe strada Gheorghe Magheru, preluat de ANAF. Prietena familiei Iohannis solicitase anularea unui certificat din 2008, prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului.
Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, apoi Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.
Procesul de moștenire bloca recuperarea, de către ANAF, a altui imobil din Sibiu pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015. Este vorba despre un spațiu comercial, de pe strada Nicolae Bălcescu. Spațiul comercial a aparținut familiei prezidențiale, în perioada 1999 – 2016, și i-a adus venituri de peste 260.000 de euro din chirii.
În 2015, Curtea de Apel Brașov a decis că imobilul a fost deținut nelegal de soții Iohannis. În aprilie 2016, titlul de proprietate al familiei prezidențiale a fost radiat. Din cauza disputelor legale, statul român nu a putut să-și înscrie dreptul de proprietate. Tot din acest motiv, ANAF nu putea cere sumele încasate în perioada în care Iohannis a deținut nelegal imobilul.