47 de vite, oprite de șase zile la frontiera bulgaro-turcă
- Iuliu Vlădescu
- 25 octombrie 2024, 14:56
Un lot de 47 de vite sunt oprite de șase zile la frontiera bulgaro-turcă. Două dintre animale au murit deja, iar proprietarul face apel ca celelalte să fie salvate.
Vite din România, oprite la graniță în Bulgaria
O criză umanitară gravă are loc în zona de frontieră dintre Bulgaria și Turcia, unde 47 de vaci de la un transportator român au rămas blocate timp de șase zile.
Animalele sunt închise într-un camion între punctele de trecere a frontierei dintre Kăpitan Andreevo - Kapikule, iar starea lor se deteriorează mult. Două dintre animale au murit deja, iar cadavrele sunt în camion.
Camionul cu animalele se deplasează spre Turcia, tranzitând Bulgaria din România.Vineri, acesta a trecut granița cu Bulgaria, pe la PTCF de la Kăpitan Andreevo.
„Animalele sunt cu acte în regulă. După ieșirea din Bulgaria, vehiculul a oprit la depoul pentru odihna reglementată prin lege, timp în care vitele au fost descărcate, hrănite și adăpate”, a declarat Krasimir Stoianov, avocatul companiei românești de transport.
Ar fi trecut printr-o zonă afectată de pestă
Cu toate acestea, autoritățile turce nu permit ca animalele să intre pe teritoriul lor, argumentând că acestea provin dintr-o zonă afectată de pestă. „Lucrurile nu stau astfel - pesta a fost găsită la rumegătoarele mici și nu afectează vacile”, precizează avocatul Stoianov.
Camionul cu aceste vite se dovedește a fi prins într-o capcană. Conform documentației, vacile se află deja pe teritoriul turc, dar documentele necesare pentru reintrarea lor în Bulgaria lipsesc.
Există doar documente de tranzit și nu pot fi trimise înapoi. „Rugămintea noastră este ca animalele să fie tratate uman, să fie plasate într-un loc special pentru animale, să fie hrănite și să supraviețuiască”, a spus și proprietarul, care este cetățean turc.
Ce se va întâmpla cu cele 47 de vite
De luni, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor a fost sesizată cu privire la acest caz. Din spusele directorului executiv adjunct, Valentin Atanasov, a reieșit clar că Agenția nu poate face nimic pentru ca animalele să fie adăpostite într-un loc special, după care să fie transportate în Turcia sau înapoi în România.
„România, ca țară care trimite, precum și Turcia, ca țară care primește, trebuie să se înțeleagă între ele și să decidă ce se va întâmpla cu animalele, dar acestea nu pot intra înapoi în Bulgaria. Bulgaria este frontieră externă și trebuie să protejeze întreaga UE”, a declarat ferm Atanasov.
Cu toate acestea, reprezentanții Agenției Bulgare pentru Siguranța Alimentelor au spus că au luat legătura cu Ambasada României din Bulgaria și au discutat despre variantele de salvare a animalelor, potrivit Sega.
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)