De ce războiul din Ucraina ar mai putea dura câțiva ani

De ce războiul din Ucraina ar mai putea dura câțiva aniVolodimir Zelenski/ sursa foto: captură video

Actualul impas în care se află războiul din Ucraina ar putea fi rezolvat doar dacă Occidentul va propune o agendă pentru realizarea unui armistițiu fără negocieri cu Kremlinul.

De la începutul lunii septembrie, cursul războiului în desfășurare dintre Rusia și Ucraina s-a schimbat semnificativ, amânând încă o dată speranțele de soluționare a acestui conflict prelungit. Pe partea rusă, a devenit clar că Moscova se consideră pregătită pentru un efort militar nesfârșit. Guvernul a prezentat Dumei de Stat noul buget federal care alocă direct armatei 13,5 trilioane de ruble (131 de miliarde de euro), fără a-și exprima intenția de a-l reduce semnificativ în 2026 și 2027.

Bonusurile pentru semnarea unui contract cu Ministerul Apărării au crescut vertiginos de 3,2 ori de la începutul anului 2024, ajungând la 3 milioane de ruble (29 mii de euro), şi, posibil, compensațiile lunare pentru militari vor urma în curând aceeași cale. Kremlinul se așteaptă să ridice atât profiturile, cât și impozitele pe venit începând cu anul viitor și se așteaptă ca bugetul să fie bine echilibrat chiar și în ciuda creșterii cheltuielilor militare, pregătindu-se în același timp să reducă unele cheltuieli sociale, testând posibila reacție a supușilor săi.

Războiul din Ucraina, un final care nu se întrevede

Se pare că și rușii au reușit să recruteze aproximativ 30.000 de noi soldați pe lună, așa că nu mai au nevoie de mobilizări. Economia Rusiei este de așteptat să crească cu 3,9% în 2024 și, chiar dacă acest ritm nu poate fi menținut în 2025, companiile naționale par perfect pregătite să supraviețuiască unei ușoare deteriorări a condițiilor economice, în timp ce are loc o nouă ajustare a sancțiunilor și a altor restricții și pentru a asigura o creștere de 2,5-2,7% în 2025. Iranul, China și acum India vor continua să vândă Rusiei produse cu dublă utilizare, iar Coreea de Nord are în vedere chiar trimiterea trupelor sale pe front în schimbul banilor și cunoștințelor militare.

Pe partea ucraineană, situația pare mult mai puțin optimistă. Vizitele președintelui Zelenski, mai întâi în Statele Unite și săptămâna trecută în Germania, Franța și Regatul Unit au dat rezultate mizere; nu au fost promise arme noi, iar liderii occidentali i-au respins pretențiile de a folosi rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din adâncul Rusiei. Mult așteptata întâlnire de la Rammstein a fost amânată, iar noul Summit pentru Pace a fost amânat sau anulat cu totul.

Ce mari decizii se vor lua la anul

Deși autoritățile europene au reușit să autorizeze un împrumut de 35 de miliarde de euro către Ucraina, finanțat din veniturile generate de activele rusești înghețate fără legătură cu acțiunile americane, se pare că unele rezultate financiare s-ar putea dovedi foarte costisitoare pentru Kiev.

În Germania, autoritățile spun că vor înceta acum transferul de echipamente militare avansate în Ucraina, argumentând că Kievul poate canaliza banii europeni în dezvoltarea propriei producții de arme. Discuțiile despre admiterea accelerată a Ucrainei în NATO și/sau UE s-au blocat, de asemenea, iar viitoarele alegeri din SUA, în opinia mea, nu vor schimba lucrurile prea mult, indiferent de rezultat. Chiar și cei mai apropiați aliați ai Ucrainei, cum ar fi Polonia, care va deține președinția rotativă a UE de la începutul anului 2025, devin din ce în ce mai pretențioși față de Kiev, insistând, de exemplu, asupra unei anchete oficiale asupra masacrului de la Volin din 1943, care a provocat viețile a mai mult de 50.000 de cetățeni polonezi. Pe scurt, Occidentul nu pare obsedat de război și clar vrea să fie oprit.

În aceste condiții, cele mai importante decizii în 2025 nu vor trebui luate la Moscova, Washington sau Bruxelles, ci la Kiev, din moment ce nu este foarte clar în ce direcție o va apuca războiul sau în ce condiții poate fi încheiat. Din iunie, rușii au ocupat peste 600 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, expulzând armata ucraineană din mai multe bastioane cruciale, precum Uhledar sau Ceasiv Iar. Puțini oameni din Occident vor să audă despre o altă ofensivă ucraineană, deoarece cea din regiunea Kursk din Rusia nu a avut niciun impact, sau unul redus, asupra cursului general al războiului, dar a scos în faţă multe regimente pentru reîmprospătare din alte părţi ale frontului.

Zelenski este optimist

Președintele Zelenski rămâne încrezător în victoria Ucrainei, dar planul său de a o asigura nu a fost încă făcut public. După ce a reiterat de multe ori că vrea să asigure sfârşitul războiului în 2024, şi-a schimbat retorica pentru a vorbi despre acelaşi lucru referitor la 2025. Aş vrea să am încredere în liderul Ucrainei, dar fiecare an nou de lupte îi subminează ţara, care a pierdut deja de cel puțin zece ori mai mulți oameni din cauza emigrării decât în ​​operațiunile de luptă și se pare că majoritatea celor plecaţi nu se vor mai întoarce niciodată.

Desigur, conducerea ucraineană nu are nicio intenție să înceapă discuții cu rușii și se poate înțelege de ce: pe de o parte, ultimatumul lui Putin pare similar cu o propunere de capitulare; pe de altă parte, există un sector destul de mare al societății ucrainene care se opune oricărui tip de armistițiu. Președintele Zelenski nu are nicio șansă de supraviețuire, dacă acceptă să negocieze în condițiile lui Putin și, în același timp, nu există mijloace legitime de a-i contesta puterile până când războiul se încheie și legea marțială este revocată.

Luptă pe viață și pe moarte

Prin urmare, situația arată din ce în ce mai mult ca un impas care, aș spune, poate fi rezolvat doar dacă aliații occidentali propun o agendă pentru realizarea unui armistițiu fără negocieri cu Kremlinul, dar poate include prea multe obligații pe care nimeni nu dorește să şi le asume pentru Ucraina.

Privind spre 2025, nu îl voi numi "un an crucial", așa cum am făcut cu ceva timp în urmă cu privire la 2024 (Vladislav Inozemtsev. "Ultimul duel între Zelenski și Putin" în "La Razón", 2024, 24 februarie). Cu mult mai multă certitudine, se poate argumenta că următoarele câteva luni nu vor pune capăt războiului.

Ambele părți sunt atât de interesate să nu-și piardă controlul și au investit atât de multă energie în confruntare, încât prefer să prevăd că războiul va continua ani de zile, poate devenind mai puțin intens, dar în niciun caz să rezulte o pace durabilă în Europa de Est. Cea mai bună așteptare pentru 2025 ar fi speranța că acest conflict nu se va transforma într-un alt război mondial, deoarece este foarte greu să ne așteptăm la ceva cu adevărat pozitiv de la tendințele în curs de dezvoltare...

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / larazon.es

Ne puteți urmări și pe Google News