Fostul președinte peruan, Alejandro Toledo, condamnat la 20 de ani de închisoare
- Bianca Ion
- 22 octombrie 2024, 08:29
Alejandro Toledo, fostul președinte peruan în vârstă de 78 de ani, a primit luni o sentință de 20 de ani și șase luni de închisoare, conform deciziei unui tribunal din Lima. Condamnarea sa este legată de implicarea sa în scandalul de corupție și spălare de bani asociat cu gigantul construcțiilor Odebrecht.
Alejandro Toledo, condamnat la 20 de ani de închisoare
„Acest tribunal aprobă cererea procurorului de 20 de ani şi 6 luni de închisoare pentru Alejandro Toledo Manrique", a anunţat instanţa în cursul unei audieri în prezenţa fostului şef al statului. Fostul preşedinte peruan (2001-2006), care a primit sentinţa cu aparentă seninătate, a fost găsit vinovat că a primit zeci de milioane de dolari de la gigantul brazilian din domeniul construcţiilor.
După ce grupul brazilian a dezvăluit în 2016 un amplu sistem de corupție la nivel regional pentru obținerea de contracte publice, el a continuat să își afirme nevinovăția. În acest context, avocatul său, Roberto Su, a anunțat că vor face apel împotriva sentinței, exprimându-și intenția de a contesta decizia tribunalului.
Alejandro Toledo a fost arestat în 2019. De atunci a fost în arest la domiciliu
Fostul președinte peruan Alejandro Toledo a fost reținut în 2019 în Statele Unite, ca urmare a investigațiilor din scandalul Odebrecht, și plasat în arest la domiciliu în California până la extrădarea sa în aprilie 2023. După ce a ajuns în Peru, Toledo a fost transferat la închisoarea Barbadillo din Lima, unde se află în arest preventiv. Condamnarea sa recentă face parte din măsurile luate împotriva celor implicați în acest scandal de corupție de amploare regională.
Alejandro Toledo este primul dintre cei patru foști președinți ai Peruului care au fost condamnați în contextul anchetei legate de Odebrecht. Ceilalți trei sunt Ollanta Humala, Pedro Pablo Kuczynski și Alan Garcia. Garcia s-a sinucis în 2019, în momentul în care urma să fie arestat pentru implicarea sa în același dosar de corupție.
Compania braziliană Odebrecht a fost în centrul investigației anticorupție Lava Jato, care a expus un sistem vast de mituire a liderilor politici și de afaceri din America Latină. Departamentul de Justiție al SUA a confirmat că Odebrecht a plătit aproximativ 788 de milioane de dolari în mită timp de peste un deceniu în zece țări din America Latină, precum și în două state africane, pentru a obține contracte publice importante.
Verdictul marchează prima condamnare de profil înalt din Peru legată de investigația de corupție braziliană de amploare continentală Operation Car Wash (Lava Jato)
Alejandro Toledo, un economist în vârstă de 78 de ani, cunoscut pentru obținerea unui doctorat de la Universitatea Stanford, a condus Peru între 2001 și 2006. În acest timp, el a fost implicat într-un scandal de corupție major, fiind acuzat de procurori că a acceptat mită în valoare de 35 de milioane de dolari de la compania Odebrecht, în schimbul atribuirii unui contract important pentru construirea unei autostrăzi care leagă coasta sudică a Peru de vestul Braziliei.
Odebrecht, cunoscută acum sub numele de Novonor, a fost implicată în cel mai mare scandal de corupție din America Latină, după ce, în 2016, a recunoscut că a mituit oficiali din numeroase țări pentru a obține contracte publice. În acest context, Toledo a fost unul dintre cei anchetați și condamnați pentru primirea acestor sume imense, procesul său fiind unul dintre cele mai urmărite din Peru. Cu toate acestea, pe parcursul anului de proces, el a negat cu fermitate acuzațiile de spălare de bani și coluziune.
Fostul președinte peruan a primit sentința cu zâmbetul pe buze
În timpul anunțării sentinței, Toledo părea să fie nepăsător, zâmbind și râzând uneori, mai ales când judecătoarea Inés Rojas a menționat sumele de bani implicate și a avut dificultăți în citirea transcrierilor din dosar. Acest comportament a contrastat puternic cu apelul său din săptămâna precedentă, când, cu vocea frântă și cu mâinile împreunate, a cerut instanței să-l lase să-și petreacă ultimele zile acasă, invocând problemele sale grave de sănătate, inclusiv cancerul și afecțiunile cardiace.
Judecătoarea Rojas a subliniat că victimele lui Toledo sunt cetățenii peruani care și-au pus încrederea în el ca președinte. În loc să protejeze interesele publice și să gestioneze corect finanțele statului, Toledo a ales să abuzeze de poziția sa pentru a-și îmbogăți propriile interese. Ea a afirmat că această trădare a fost o fraudă de proporții asupra statului peruan, motiv pentru care a fost condamnat la 20 de ani și șase luni de închisoare.
Sentința a fost pronunțată într-o cameră specială dintr-o mică închisoare din Lima, unde Toledo este deținut din 2023. Această închisoare, care a găzduit și alți foști președinți peruani, inclusiv pe fostul președinte Alberto Fujimori, care a decedat în septembrie, a executat o pedeapsă în această închisoare, iar fostul președinte Pedro Castillo este, de asemenea, deținut acolo, fiind acuzat de „rebeliune ” după ce a încercat să dizolve Congresul în 2022, scrie The Guardian.