Sinwar era anti-Israel, nu pro-Palestina

Sinwar era anti-Israel, nu pro-Palestina Yehiya Sinwar. Sursa foto: Dreamstime.com

Liderul teroriștilor palestinieni Hamas, Yahya Sinwar, eliminat recent de militari israelieni, nu a guvernat niciodată o țară și nu a dorit să construiască o Palestină.

Scopul lui Yahya Sinwar era să distrugă Israelul

Yahya Sinwar nu dorea să construiască o Palestină. Scopul lui era să distrugă Israelul. El este cu siguranță printre cei mai mari dușmani ai israelienilor din toate timpurile.

Este greu de comparat cu Gamal Abdel Nasser, ţinând seama de faptul că egipteanul era șeful statului celei mai mari națiuni din lumea arabă și că a purtat războaie convenționale împotriva Israelului.

Sinwar nu a guvernat niciodată o țară. El a activat în calitate de comandant militar al unei organizații în mod deschis teroriste și a plănuit unul dintre cele mai letale atentate din istorie.

El dorea să ucidă israelieni, nu să nu-i facă pe palestinieni să trăiască în pace. A fost, fără îndoială, cel mai mare terorist.

Nu-l interesa un stat palestinian

Există o diferență între a fi pro-Palestina și anti-Israel. Un lider pro-Palestina va lupta pentru o Palestină independentă.

Dacă obiectivul său este un stat în Cisiordania, Fâșia Gaza și cu Ierusalimul de Est drept capitală, această conducere va accepta în mod firesc Israelul pe teritoriul său recunoscut de ONU.

Aşadar, el nu doreşte distrugerea Israelului. Aceasta este linia oficială a Autorității Naționale Palestiniene și a fost cea a lui Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor, începând cu acordurile de la Oslo, de la începutul anilor '90.

Este posibil să fi eșuat din cauza unei serii de circumstanțe. Dar acesta era obiectivul său în ultimul deceniu al vieții sale.

Sinwar nu a dorit niciodată pacea

Sinwar, la rândul său, nu a dorit niciodată să negocieze pacea. El a petrecut două decenii în închisoare în Israel pentru uciderea a ceea ce se credea a fi colaboratori palestinieni ai israelienilor.

De-a lungul anilor în spatele gratiilor, el a studiat în profunzime inamicul. A învățat ebraică și a citit tot ce i-a căzut în mâna despre politica și societatea israeliană.

A fost eliberat într-un schimb de prizonieri și s-a întors în Gaza în 2011 – s-a născut pe acest teritoriu, fiu al unor refugiați palestinieni din satele în care se află acum Israelul.

Masacrul din 7 octombrie 2023, pregătit vreme de un deceniu

Pe parcursul a mai bine de un deceniu, el a pregătit atentatul terorist din 7 octombrie. Dacă ţinem seama de cruzimea obiectivului său, a avut succes. Adepții săi au ucis 1.200 de israelieni (și câțiva străini) și au răpit 240.

Acest măcel nu i-a ajutat deloc pe palestinieni să-și îndeplinească visul de a avea un stat independent, chiar şi pentru că acesta nu a fost niciodată scopul lui Sinwar.

Dimpotrivă, ca răspuns, Israelul a distrus Fâșia Gaza. Astăzi, sprijinul pentru o soluție cu două state în Israel se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimele decenii.

Mai grav, unele personalităţi mai radicale din coaliția lui Benjamin Netanyahu pledează pentru recolonizare a Gazei.

Unii ar putea argumenta că atentatul a plasat Palestina din nou în centrul dezbaterilor internaționale. Desigur, a provocat apariţia de știri. Dar răspunsul Israelului, văzut de mulți ca fiind disproporționat, a provocat protestele.

Gaza nu are conducere

Puțini sunt cei care au comemorat atentatul terorist din 7 octombrie. În afară de aceasta, atentatul împotriva israelienilor a făcut doar ca Israelul să-și intensifice ocupația din Cisiordania, unde 3 milioane de palestinieni trăiesc fără dreptul la cetățenie și la un stat printre cei 500.000 de coloniști israelieni.

Odată cu moartea lui Sinwar, poate că va exista un acord pentru eliberarea ostaticilor, potrivit unor analiști. Alții spun că ar putea deveni mai complicat. Greu de spus.

Pe de o parte, Netanyahu ar putea tinde mai curând la încheierea unui acord, acum că poate declara victoria.

Pe de altă parte, Hamasul nu are o conducere clară în Gaza, care să poată vorbi în numele întregii grupări.

Vom ști în săptămânile următoare pe ce cale se vor îndrepta negocierile, dar trebuie să ţinem pumnii pentru ca ostaticii să fie eliberați, iar Israelul să-şi suspende acțiunile militare din Fâșia Gaza.

(Articol de Guga Chacra, editorialist, New York, O Globo; Traducerea: Iulia Baran, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei