Alertă pentru milioane de femei. Contaceptivele cu eliberare de hormoni, risc crescut de cancer

Alertă pentru milioane de femei. Contaceptivele cu eliberare de hormoni, risc crescut de cancerSursa foto: Freepik

Anumite metode contraceptive pot crește riscul apariției cancerului de sân. Potrivit unui studiu recent, unele dintre cele mai folosite dispozitive care acționează prin eliminarea de hormoni pot dăuna organismului.

Metode contraceptive periculoase

Riscurile de cancer de sân au fost asociate cu unele dispozitive folosite de numeroase femei. Este vorba despre cele intrauterine cu eliberare de hormoni (DIU).

Cancer

Sursă foto: Unsplash

Studiul realizat de danezi a arătat că acestea sunt folosite de aproximativ 8,1% dintre femeile din Europa. De altfel, dispozitivele de tipul DIU sunt considerate eficiente. Cu toate acestea, metoda nu este recomandată de mulți specialiști, care susțin că poate duce la anumite dezechilibre în corp.

Cum acționează

Conform specialiștilor danezi, DIU din cupru nu se bazează pe utilizarea de hormoni. În schimb, alte tipuri de dispozitive eliberează un hormon a similar cu progesteronul. Acestea au capacitatea de a preveni o sarcină, însă vin la pachet cu astfel de riscuri majore:

Până de curând, anticoncepționalele erau asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului de sân. Astfel, metodele contraceptive cu eliberare hormonală erau considerate mai sigure. Ipoteza a fost combătută de cercetătorii danezi, care au arătat că ambele pot fi la fel de periculoase.

Metode contraceptive care pot crea dezechilibre în corp

Rezultatele acestui studiu sunt, prin urmare, extrem de neaşteptate”, a explicat Channa Jayasena, endocrinolog specialist în reproducere la Imperial College din Londra (ICL).

Instituția nu a luat parte la realizarea acestui studiu, însă susține ferm concluziile specialiștilor danezi.

Pe durata a 6-8 ani, aproximativ 79.000 de femei au fost monitorizate în acest sens, după ce au avut montat un dispozitiv DIU. Acestea au avut vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Rezultatele analizelor lor au fost comparate cu cele ale unor femei care nu au folosit vreodată metode contraceptive.

Deși cazurile de utilizare a DIU au fost asociate cu riscul crescut de cancer, regula nu se aplică în cazul folosirii pe termen lung.

Revista presei