Ultima zi de agitație electorală în Republica Moldova. Amenzi pentru candidații care încalcă prevederile legale
- Ana Munteanu
- 18 octombrie 2024, 14:36
Republica Moldova. Vineri este ultima zi în care sunt admise acțiuni de agitație electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent. Cei care vor încălca prevederile legale, riscă sancțiuni de până la 7 500 de lei (circa 375 de euro).
Fără candidați la emisiunile televizate
În timpul unui briefing de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.
„Astăzi este ultima zi de campanie electorală, atunci când cei 11 candidați înregistrați pentru funcția de președinte și cei 15 participanți la referendum pot să facă agitație electorală. Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice”, a spus Angelica Caraman.
Amenzi pentru continuarea agitației electorale
Potrivit Codului contravențional, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă. Aceasta se sancționează cu amendă de la 2 000 (circa 100 de euro) la 3 000 de lei (150 de euro), aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 5 000 (250 de euro) la 7 500 de lei (375 de euro), aplicată persoanei juridice.
11 candidați vor concura pentru funcția de șef de stat
CEC a înregistrat în total 11 candidați în cursa prezidențială. Este vorba de Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, și Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Aceștia sunt urmați de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru, și Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei.
Alți candidați înregistrați sunt Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni. Aceștia sunt urmați de Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni, și Octavian Țîcu - Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”.
Ultimii candidați înregistrați de CEC au fost: Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi. Cei trei au fost desemnați de un grup de cetățeni.
Alegerile prezidențiale vor fi organizate duminică, 20 octombrie curent. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.