Judecătorul care i-a numit pe jurnaliști „răpănoși”, acuzat că a hărțuit o practicantă

Judecătorul care i-a numit pe jurnaliști „răpănoși”, acuzat că a hărțuit o practicantăSursa foto: moldovacurata.md

Republica Moldova. După doi ani în care a fost plimbată prin birouri, cauza inițiată pe numele judecătorului Oleg Melniciuc, pentru hărțuire sexuală, a ajuns în instanță. Melniciuc este singurul slujitor al Femidei condamnat la 7 ani de închisoare pentru îmbogățire ilicită, dosarul fiind la etapa de apel.

Hărțuire sexuală în timpul practicii

Magistratul este învinuit de procurori că ar i-ar fi făcut avansuri cu caracter sexual unei eleve de la colegiul „Alexei Mateevici”. Tânăra a fost repartizată pentru efectuarea practicii în judecătoria în care activa magistratul. Ultimul îi era chiar conducător de practică.

Peste un timp, fata a demonstrat o atitudine mai specială decât cea a unui dascăl. Studenta și-a împărtășit trăirile cu directoarea liceului la care învăța, iar aceasta a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. În plângere se menționa că judecătorul „a sărutat-0, a îmbrățișat-o și și-a strecurat mâna sub bluză”.

Procurorii nu au reușit din prima să obțină acordul pentru pornirea urmăririi penale. Abia peste aproape doi ani de la incident, acuzatorii au primit undă verde din partea CSM.

”În perioada februarie – aprilie 2022,  acuzatul (...) a ademenit-o de mai multe ori în biroul său de serviciu. În rezultatul faptelor ilegale, victima a suferit o traumă psihologică constatată printr-un raport de expertiză: sentiment de pericol, neajutorare, alertă, cu sporirea randamentului de hipervigilență, subapreciere personală, sentimentul pronunțat de necorespundere și insuficiență”, susțin procurorii.

Judecătorul respinge acuzaţiile, invocând o răzbunare.

Sursa foto: agora.md

Singurul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită

Oleg Melniciuc este singurul magistrat din Republica Moldova condamnat la 7 ani de închisoare pentru îmbogățire ilicită. Sentința a fost pronunțată de prima instanță, dar judecătorul a contestat-o la Curtea de Apel Chișinău.

Magistratul este cunoscut și pentru faptul că, într-o şedinţă de judecată publică, i-a numit pe jurnalişti „răpănoşi”.

Încălcarea normelor etice a stat și la baza deciziei de nepromovare a candidaturii sale de către fostul președinte Nicolae Timofti.

Ce-i drept, ulterior, a ajuns chiar la şefia Judecătoriei Chişinău, sediul Rîșcani.

Revista presei