Eveniment cultural la Pitești: sărbătorirea lui Calinic Argeșeanul

Eveniment cultural la Pitești: sărbătorirea lui Calinic ArgeșeanulCalinic Argeșeanul. Sursă foto: facebook.com/centrulculturalpitesti

Calinic Argeșeanul a fost sărbătorit de Uniunea Scriitorilor. La Centrul Cultural Pitești a avut loc un eveniment deosebit organizat în colaborare cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. În cadrul proiectului „Personalități culturale”, marți, 15 octombrie, s-a desfășurat conferința intitulată „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”.

Calinic Argeșeanul a fost sărbătorit de Uniunea Scriitorilor

Evenimentul a avut loc în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, unde invitatul de onoare a fost arhiepiscopul Calinic Argeșeanul, celebrat cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Moderat de scriitorul Jean Dumitrașcu, evenimentul a adus împreună personalități culturale și administrative din județul Argeș, alături de preoți și membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Manifestarea a început cu un moment muzical, care a pregătit atmosfera pentru discursurile de laudă adresate ierarhului Calinic Argeșeanul. Președintele filialei Argeș a Uniunii Scriitorilor, Nicolae Oprea, a deschis seria de omagii, oferindu-i arhiepiscopului o diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru cei aproape 40 de ani de slujire dedicată credinței și culturii.

În cadrul conferinței, au fost evocate momente din viața și activitatea Arhiereului Calinic, subliniindu-se contribuția sa remarcabilă în domeniul spiritual și cultural. Evenimentul a reprezentat un prilej de reflecție asupra realizărilor sale și un omagiu adus devotamentului său față de comunitate și valorile pe care le-a promovat de-a lungul timpului, potrivit Jurnalul de Argeș.

Eveniment cultural Pitești

Eveniment cultural Pitești Calinic Argeșeanul. Sursă foto: facebook.com/centrulculturalpitesti

Cine a participat la eveniment

La eveniment, conf. univ. dr. Mircea Bârsilă, un apreciat poet român și membru al Uniunii Scriitorilor, a adus un omagiu operelor literare semnate de arhiepiscopul Calinic Argeșeanul, scoțând în evidență profunzimea și valoarea acestora. Discursul său a subliniat contribuțiile remarcabile ale ierarhului în domeniul cultural și literar, captând atenția audienței cu elogii bine-meritate.

Sociologul Octavian Mihai Sachelarie, fost director al Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu", a vorbit despre colaborarea fructuoasă între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și instituțiile culturale din județ. Arhiepiscopul Calinic a profitat de ocazie pentru a-și prezenta noua carte, intitulată "Bucuria de a trăi", mulțumindu-le celor prezenți pentru organizarea acestui eveniment special și pentru susținerea de-a lungul anilor.

Cine este arhiereul Calinic Argeșeanul

Arhiereul Calinic Argeșeanul, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2006 și senior editor al revistei Argeșm, a adus o contribuție semnificativă la patrimoniul cultural românesc prin lucrările sale. A publicat numeroase cărți, studii, articole și monografii care explorează personalități importante și evenimente marcante, demonstrând un interes constant pentru educarea spirituală și culturală a publicului. Una dintre realizările sale de seamă a fost coordonarea editării operei integrale a Patriarhului Iustin Moisescu, un proiect de mare amploare care a apărut în perioada 2003-2004.

În 2009, Ierarhul a adus în atenția cititorilor o ediție completă a „Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, o lucrare de referință pentru literatura morală și spirituală românească. Preocuparea sa de a păstra și transmite valorile tradiționale se reflectă în cele peste 80 de cărți publicate, care îndeamnă la reflecție, dialog și comuniune între generații, promovând înțelepciunea strămoșească într-un context contemporan.

Revista presei