Cum îi distrugea Plahotniuc pe foștii aliați. Despăgubiri de aproape 2 milioane de lei într-un dosar fabricat

Cum îi distrugea Plahotniuc pe foștii aliați. Despăgubiri de aproape 2 milioane de lei într-un dosar fabricatVladimir Plahotniuc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu, a câștigat despăgubiri de aproape două milioane de lei. Acțiunea în instanță a fost posibilă, după ce procurorii și-au retras învinuirile. Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, într-un dosar fabricat de regimul Plahotniuc

Victimă a regimului Plahotniuc

Prima instanță a dispus achitarea unor prejudicii morale și materiale de aproape 1 milion 700 de mii de lei în cazul fostului deputat Iurie Bolboceanu.

Acesta a fost reținut în luna martie 2017. Se întâmpla la la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ex-deputatul era acuzat că a livrat  Federaţiei Ruse informaţii de interes naţional.

Sentința de condamnare  a fost pronunțată un an mai târziu. Deputatul și-a aflat sentința din Penitenciarul-spital nr.16, la aproape un an de la arestare.

Bolboceanu a pledat nevinovat, iar examinarea procesului a avut loc cu ușile închise.

După retragerea PDM de la guvernare, instanța de apel l-a eliberat pe Bolboceanu. Totodată, a fost anulată sentința de condamnare.

Reținerea lui Iurie Bolboceanu/ Sursa foto: moldova.org

Alte 2 milioane despăgubiri, în cazul polițistului Gheorghe Petic

În luna mai, fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a obținut câștig de cauză în primă instanță.

„Se încasează din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Justiției în beneficiul lui Gheorghe Petic suma de 2 000 000 lei drept compensarea prejudiciului moral pentru încălcarea drepturilor fundamentale garantate de Convenția pentru repararea drepturilor omului și libertăților fundamentale. În rest cerințele lui Gheorghe Petic se resping”, se arăta în decizie.

Polițistul a fost reținut în luna octombrie 2018. Acesta s-a trezit cu cătușele pe mâini în urma unui apel fals la Centrul Unic 112. În jurul amiezii, o locuitoare a municipiului Ungheni s-a plâns că a fost violată de Petic, în apartamentul său.

Ulterior, femeia a recunoscut că a fost impusă de procurori să facă aceste declarații și că nu a fost supusă niciunei agresiuni sexuale. Petic a fost deținut în arest preventiv timp de 9 luni, în penitenciarul de maximă securitate din Rezina.

Acesta a fost achitat printr-o decizie judecătorească, după ce procurorii și-au retras acuzațiile. Se întâmpla în luna noiembrie 2021, atunci când oamenii legii au obținut primele declarații de la pretinsa victimă. Femeia a spus că a fost chiar plătită în schimbul mărturiilor mincinoase.

Sursa foto: jurnal.md

Revista presei