Mai poți să dai petrecere acasă? Ce spune legea exact

Mai poți să dai petrecere acasă? Ce spune legea exactPetrecere aniversară Sursa foto: Photo 107129751 © Liquoricelegs | Dreamstime.com

Regulile de conviețuire într-un bloc de apartamente trebuie respectate de toți cei care locuiesc acolo. Legea impune sancțiuni pentru cei care nu se conformează și care își deranjează vecinii

Din anul 2020, a intrat în vigoare legea care stabilește sancțiunile pentru cei care își deranjează vecinii în mod repetat. Sunt vizați cei care fac scandal, desfășoară activități gălăgioase în locuințe sau organizează petreceri zgomotoase.

Regulile de conviețuire la bloc

Fiecare asociație de proprietari stabilește, prin statut, programul zilnic de liniște. Regulile sunt obligatorii pentru toți cei care locuiesc în blocul de locuințe respectiv. Iar în acest interval de timp nu sunt permise activități zgomotoase în apartamente. De regulă, programul de liniște este stabilit pentru intervalele cuprinse între 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care nu se conformează, riscă sancțiuni destul de usturătoare. Legea sancționează tulburarea liniștii între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 prin producerea de zgomote cu orice aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. De exemplu, cei care organizează petreceri zgomotoase, fără acordul prealabil al vecinilor, riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Pe de altă parte, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt sancționate și persoanele care organizează petreceri zgomotoase în vecinătatea spațiilor de locuit. Orice eveniment care tulbură liniștea locuitorilor, organizat în corturi, în spațiul liber sau alte amenajări este sancționată cu sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei.

Cei care recidivează și încalcă regulile în mod repetat, într-un interval de 24 de ore, pot fi amendați cu până la 6.000 de lei.

regulile pentru închi

Blocuri. Sursă foto: Unsplash

Amenzile s-ar putea dubla conform unui proiect

Un proiect legislativ aflat în dezbatere parlamentară propune dublarea sancțiunilor în cazul celor care încalcă regulile la bloc. Cei care organizează petreceri zgomotoase, ascultă muzică prea tare sau execută lucrări în timpul programului de liniște vor plăti mai mult. În cazul acestora sacțiunile vor merge până la 3.000 de lei, adică dublu față de cele actuale. În prezent amenda este de 1.500 de lei maxim.

În afara orelor de liniște, amenzile ar urma să fie cuprinse între 400 și 2.000 de lei.

Amenda se dublează și pentru firmele care organizează petreceri private gălăgioase în preajma locuințelor. În astfel de situații, cei care încalcă regulile riscă să plătească până la 12.000 de lei.

Poliție,

Poliție. Sursa foto: Arhiva EVZ

Regulile vor fi extinse și în mediul rural

În prezent, sancțiunile pentru cei care fac zgomot peste limitele normale sunt aplicate doar în mediul urban. Regulile privind interzicerea activităților zgomotoase se aplică, de regulă, doar pentru cei care trăiesc la bloc.

Proiectul de act normativ stabilește că amenzile vor fi aplicate și în mediul rural. Inițiatorii spun că regulile sunt necesare pentru protejarea liniștii și a confortului cetățenilor. Astfel ei speră că va crește calitatea vieții în comunități.

Revista presei