Coreea de Nord amenință că va deschide focul la granița cu Coreea de Sud

Coreea de Nord amenință că va deschide focul la granița cu Coreea de Sud Coreea de Sud și de Nord. Sursa foto: dreamstime.com

Coreea de Nord, care a acuzat Seulul că a trimis drone fără pilot care transportau pliante de propagandă la Phenian, a amenințat că va deschide focul la granița cu Coreea de Sud.

Amenințări din Coreea de Nord

„Marele Stat Major” al Armatei Populare „a emis, pe 12 octombrie, un ordin de operațiune preliminară către unitățile combinate de artilerie de-a lungul frontierei (…) pentru a se pregăti pe deplin să deschidă focul”, potrivit agenției oficiale de presă KCNA, citând comunicatul Ministerului Apărării din Coreea de Nord.

Ordinul prevedea ca „opt brigăzi de artilerie complet înarmate, cu toată puterea lor de război, să fie pregătite să deschidă focul” până duminică la ora 20.00.

Potrivit KCNA, alte unități au primit ordin să „intensifice supravegherea în stare de alertă totală”, în timp ce „posturile de observaţie antiaeriană au fost întărite” la Phenian.

Dictatura comunistă a lui Kim Jong Un, deranjată de „propagandă”

Vineri, Coreea de Nord și-a acuzat vecinul sudic că a trimis drone cu pliante de propagandă în spațiul aerian al Phenianului pe 3 octombrie, apoi din nou în zilele miercuri și joi de săptămâna trecută.

Se pare că dronele ar fi distribuit propagandă anti-regim, iar pliantele au fost pline cu „zvonuri incendiare și gunoi”, potrivit KCNA.

Coreea de Sud

Baloane cu gunoi lansat în Coreea de Sud Sursa foto: X

Survolarea spațiului aerian al Phenianului cu drone „ar putea fi considerată un atac militar”, a declarat Ministerul de Externe nord-coreean, potrivit KCNA, adăugând că este „o provocare gravă, intolerabilă și de neiertat”.

Coreea de Sud, amenințată de sora dictatorului

Iniţial, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a negat acuzațiile Phenianului, dar Statul Major şi-a schimbat ulterior poziția, afirmând într-un comunicat că „nu poate confirma dacă acuzațiile nord-coreene sunt adevărate sau nu”.

Sâmbătă, sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong Un a amenințat Seulul cu un „dezastru oribil”, dacă dronele vor trece din nou granița.

Relațiile dintre cei doi vecini au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, liderul nord-coreean Kim Jong Un desemnând anul acesta Coreea de Sud drept „principalul inamic” al țării sale, potrivit Le Nouvel Observateur.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei