Transportul ilegal de lemne. Confiscarea camionului, măsură controversată

Transportul ilegal de lemne. Confiscarea camionului, măsură controversată Sursa foto: Arhiva EVZ

În această perioadă a anului,  transporturile de material lemnos sunt des întâlnite. Nu toate sunt efectuate în baza legii, iar mulți șoferi se pot alege cu sancțiuni drastice.

Sancțiuni aspre pentru transportul ilegal de lemne

Potrivit Legii nr.46/2008 din Codul silvic, mijloacele de transport folosite pentru astfel de activități pot fi confiscate.

„Sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. (21)”, se arată în Codul silvic.

Astfel, cei care depășesc limita de 10 metri cubi și nu au documente pot fi aspru sancționați.

Un an de închisoare

Mai mult, cei care încalcă legea pot fi condamnați la închisoare de la șase luni la un an. Totodată, legea prevede ca materialul lemnos să fie confiscat.

Totuși, aplicarea acestei măsuri a fost intens criticată, fiind invocate anumite ambiguități din lege.

Astfel, până la confiscarea efectivă a mijlocului de transport utilizat,  instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului trebuie pusă în aplicare, arată Luju.

Cele două aspecte ar duce la un dezechilibru între „cerința proporționalității și cea a necesitații în materia măsurilor asiguratorii”.

lemne

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Lipsa unui just echilibru între satisfacerea interesului general al societății și necesitatea protecției dreptului de proprietate privată denotă o ingerință adusă dreptului de proprietate, consacrat prin dispozițiile art.44 din Constituție și art.1 din Protocolul nr.1 la Convenția pentru apararea drepturilor omului și a libertatilor fundamentale”, arată sursa.

Transportul ilegal de lemne și sancțiunile controversate

Proiectul de lege privind noul Cod aduce clarificări legate de această măsură strictă. Astfel, sancțiunea ar urma să fie aplicată în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, acesta cuprinde aspecte legate de eliminarea prevederii confiscării mijloacelor folosite pentru transportul ilegal de lemne, măsura fiind considerată neconstituțională.

„Produsele din lemn obținute din lemn brut, rezultate ca urmare a smavarsirii unor fapte care sunt încadrate ca infracțiuni potrivit prezentei legi, se retrag și după caz, se recheamă imediat de pe piață” se arată în proiectul de lege.

Totodată, acesta include noi obligații pentru ocoalele silvice.

„Au obligația înființării cel puțin a unui depozit/depozit temporar, cu obligația asigurării unui spațiu destinat preluării și depozitarii materialelor lemnoase confiscate”, potrivit proiectului de lege.

Revista presei