Alerte ANM de vânt intens. Rafale de 120 km/h

Alerte ANM de vânt intens. Rafale de 120 km/h Vânt puternic. Sursă foto: Unsplash

Meteorologii ANM au transmis avertizări nowcasting Cod galben pentru intensificări ale vântului, care vor fi valabile în următoarele ore în șapte județe.

În zonele aflate la altitudini de peste 1.500 de metri, se anticipează rafale cu viteze cuprinse între 70 și 90 km/h, iar în anumite cazuri izolate, acestea ar putea atinge până la 120 km/h.

Alerte ANM de vânt intens. Ce zone sunt vizate

Alerta ANM de vânt intens este în vigoare până la ora 15:00, la altitudini de peste 1.500 de metri sau chiar peste 1.800 de metri, se vor înregistra intensificări ale vântului. Rafalele vor atinge viteze de 70 - 80 km/h, iar pe arii restrânse pot depăși 90 km/h și chiar 120 km/h.

Județele afectate sunt:

  • Covasna: localități precum Întorsura Buzăului, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Ghelința, Bățani, Cernat, Brețcu, Turia, Barcani, Ojdula, Vâlcele, Boroșneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Hăghig, Micfalău, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnaș, Moacșa, Estelnic și Comandău.
  • Buzău: localități precum Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Mânzălești, Bisoca, Brăești, Colți, Bozioru și Chiliile.
  • Vrancea: localități precum Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Nistorești, Vintileasca, Jitia și Spulber.
  • Gorj: zona afectată este Padeș.
  • Vâlcea: localități precum Călimănești, Brezoi, Perișani, Câineni, Băile Olănești, Boișoara, Voineasa, Malaia, Racovița și Titești.
  • Caraș-Severin și Hunedoara: zonele de munte din aceste județe
Vânt

Vânt. Sursa foto: Albrecht Fietz/ Pixabay

Avertizările ANM sunt emise pentru o durată de șase ore

În județele Caraș-Severin și Hunedoara, în zonele montane situate la altitudini de peste 1800 de metri, se vor înregistra intensificări semnificative ale vântului, cu rafale cuprinse între 90 și 120 km/h. Aceste condiții meteo dificile pot afecta vizibilitatea și pot crea dificultăți în zonele afectate.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), avertizările de tip nowcasting, care semnalează fenomene periculoase imediate, sunt emise pentru o perioadă de maximum șase ore.

Cum este vremea în restul țării

În cursul zilei de luni, 14 octombrie 2024, în regiunile nordice, nord-estice și centrale, valorile termice vor înregistra o scădere față de zilele precedente, în timp ce în restul țării temperaturile se vor menține comparabile cu cele din ziua anterioară. Cerul va fi variabil, însă în nordul și nord-vestul teritoriului vor apărea înnorări temporare, iar local sunt posibile ploi slabe.

Vântul va avea intensificări pe arii restrânse, în special în sud-vest, centru și nord-est, dar și în zonele montane înalte. Temperaturile maxime vor varia între 11 și 23 de grade Celsius, iar minimele vor oscila între 2 și 10 grade. În depresiunile intramontane se va putea depune bruma, iar pe alocuri, în timpul nopții și dimineții, se va semnala ceață.

 

Revista presei