Israelul, acuzat că ar fi forțat intrarea într-o bază ONU din Liban

Israelul, acuzat că ar fi forțat intrarea într-o bază ONU din Liban Război Israel. Sursă foto: facebook.com/idfonline

Israelul a forțat intrarea cu tancuri într-o bază ONU din Liban, anunță Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL). Conform unei postări pe Telegram, atacul ar fi avut loc în jurul orei 4.30, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când două tancuri israeliene „au distrus poarta principală a poziţiei FINUL şi au pătruns cu forţa în interior”.

Israelul a forțat intrarea într-o bază ONU din Liban. 15 soldați, răniți

După ce soldații israelieni au insistat în repetate rânduri ca luminile bazei FINUL să fie stinse, iar forțele ONU, organizație despre a cărei implicare în masacrul din 7 octombrie au fost publicate dovezi în Israel, au protestat timp de 45 de minute, tancurile israeliene au părăsit poziția. Mai târziu, în jurul orei 6:40, FINUL a raportat focuri de armă la aproximativ 100 de metri de baza lor, iar 15 soldați au fost afectați de fumul produs de tiruri, care a pătruns în tabără.

Totodată, FINUL a informat că soldații israelieni au blocat sâmbătă o mișcare logistică în zona Meiss El-Jabal, situată în sudul Libanului. Misiunea ONU a subliniat că armata israeliană și toți actorii implicați au obligația de a asigura siguranța personalului ONU.

„Violarea şi intrarea într-o poziţie a ONU reprezintă o nouă încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat FINUL, adăugând că a cerut armatei israeliene explicaţii pentru „aceste încălcări şocante”.

Israelul a avertizat ONU în urmă cu câteva ore

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a solicitat duminică secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să dispună retragerea forțelor de menținere a păcii ale ONU (FINUL) din zonele de conflict din Liban. Această cerere vine în contextul intensificării luptelor în regiune.

„Este timpul să retragem FINUL din bastioanele Hezbollah şi din zonele de luptă. Armata israeliană a cerut acest lucru în mai multe rânduri, dar a fost refuzată de fiecare dată, un refuz care oferă protecţie teroriştilor Hezbollah", a spus Netanyahu într-un mesaj video postat pe reţelele sociale.

Mai mulți membri ai Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (FINUL) au fost răniți în sudul Libanului în incidente care au implicat armata israeliană, ceea ce a determinat autoritățile franceze să-l convoace pe ambasadorul Israelului în Franța. Situația a escaladat după ce schimburile de focuri dintre armata israeliană și Hezbollah au prins în mijloc trupele ONU, generând îngrijorare internațională.

Premierul libanez, Najib Mikati, a condamnat ferm poziția premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a solicitat retragerea forțelor FINUL din zona de conflict. Mikati a criticat ceea ce a numit „un nou refuz al Israelului de a respecta dreptul internațional”, catalogând acțiunile israeliene împotriva FINUL drept o agresiune. Netanyahu a acuzat Națiunile Unite că au permis ca soldații FINUL să fie „ostatici ai Hezbollah” prin refuzul de a-i redisloca mai la nord.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Armata israeliană a solicitat evacuarea satelor din sudul Libanului

Armata israeliană a reiterat duminică apelul către locuitorii satelor din sudul Libanului, cerându-le să evacueze imediat zona din cauza atacurilor continue asupra pozițiilor Hezbollah. Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru publicul vorbitor de arabă, a transmis pe platforma X că locuitorii trebuie să se mute la nord de râul Awali pentru a-și asigura siguranța.

Adraee a avertizat că cei care rămân în apropierea instalațiilor Hezbollah sau a armelor organizației își riscă viața. Armata israeliană a intensificat operațiunile militare în sudul Libanului, vizând infrastructura și pozițiile ocupate de gruparea șiită, pe fondul escaladării tensiunilor din regiune.

„Vă este interzis să mergeţi în sudul (Libanului). Orice mişcare spre sud ar putea reprezenta o ameninţare pentru vieţile voastre", a avertizat IDF.

Meloni, avertisment pentru Netanyahu

Premierul italian Giorgia Meloni, a cărei țară deține președinția rotativă a G7, i-a transmis duminică omologului său israelian, Benjamin Netanyahu, că „atacarea” forțelor ONU de menținere a păcii din Liban este „inacceptabilă”. Conform declarațiilor preluate de agenția AFP și citate de publicația L'Orient-Le Jour, Meloni a subliniat că astfel de acțiuni nu pot fi tolerate și că este esențial ca forțele UNIFIL să fie protejate.

În cadrul unui schimb telefonic, Meloni a reiterat că siguranța personalului UNIFIL trebuie asigurată în orice moment și că Italia, care contribuie cu peste 1.000 de soldați la această forță internațională, consideră aceste atacuri o violare gravă a normelor internaționale. Ea a subliniat că răspunsul militar israelian, care a vizat pozițiile ONU în mod repetat, este o situație ce necesită o rezolvare imediată pentru a preveni escaladarea conflictului.

 

Revista presei