Motivele pentru care cadourile oficiale ale Regelui Charles rămân un secret
- Iulia Moise
- 13 octombrie 2024, 09:09
Regele Charles și familia regală nu au dezvăluit cadourile oficiale primite în ultimii patru ani, în ciuda promisiunii de a publica anual o listă.
Motive pentru a nu publica lista cu cadouri
Oficialii palatului au dat vina pe pandemie, schimbarea de domnie și apoi pe planificarea pentru încoronarea de anul trecut pentru incapacitatea de a publica detalii despre cadourile primite de membrii familiei regale.
Reticența familiei regale are la bază controversa legată de un scandal de tipul „bani pentru onoruri”, care a implicat principala fundație caritabilă a regelui, ceea ce a dus la o anchetă polițienească care a fost abandonată anul trecut fără o explicație completă din partea niciunei instanțe, fie Scotland Yard, fie Crown Prosecution Service.
De asemenea, aceasta vine după dezvăluirile că Charles, când era Prinț de Wales, a acceptat 2,6 milioane de lire sterline în numerar, în saci, de la un politician din Qatar, pentru una dintre organizațiile caritabile ale sale, Fondul de Caritate al Prințului de Wales.
Călătorii oficiale pentru a încheia afaceri private
Ducele de York a fost, de asemenea, acuzat că, atunci când era un membru activ al familiei regale, folosea călătoriile oficiale în străinătate pentru a încheia afaceri private.
Dar, spre deosebire de deputați, care trebuie să înregistreze cadourile, donațiile și cheltuielile de cazare, nu există un registru public al declarațiilor de interese pentru membrii familiei regale. În schimb, ei acționează conform sfaturilor secretarilor lor personali în decizia de a declara ceea ce primesc.
Listele anuale de cadouri au fost introduse după criticile din media privind încercările administrației regale de a ascunde originea bijuteriilor extravagante oferite Reginei Camilla de un membru al familiei regale saudite în 2006 și purtate de ea într-o vizită oficială în SUA în 2007.
Lista de cadouri nu a fost reînoită din 2020
Ultima listă anuală, detaliind cadourile oficiale primite de toți membrii activi ai familiei regale în 2019, a fost publicată în aprilie 2020. Dar de atunci nu a mai fost nimic publicat, cu excepția descrierilor ocazionale ale unui schimb de cadouri în timpul unei vizite de stat sau a fotografiilor cu momente în care primesc cadouri în timpul unor angajamente.
De-a lungul anilor, lista anuală a generat controverse, cum ar fi în 2012, când a reieșit că regele Bahrainului și prim-ministrul țării sale au oferit o „mulțime de bijuterii” soției prințului Edward, Sophie, în timp ce se confruntau cu critici privind încălcări ale drepturilor omului.
Dar multe cadouri, inclusiv cele sensibile, erau adesea ascunse, chiar dacă cadourile oficiale nu sunt proprietatea personală a membrilor familiei regale ci sunt, de fapt, acceptate în numele națiunii.
Bijuterii de sute de mii de lire sterline din Arabia Saudită
Prințul moștenitor controversat al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, i-a oferit Ducesei de Sussex o pereche de cercei cu diamante în formă de candelabru, în valoare de 500.000 de lire sterline, ca dar de nuntă, în 2018. În octombrie acel an, Meghan le-a purtat la un banchet de stat în Fiji, la doar câteva zile după ce moștenitorul tronului a fost acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.
Dar când jurnaliștii au întrebat de unde i-a obținut, oficialii palatului au spus că au fost „împrumutați”. I-a purtat din nou în noiembrie, la o cină organizată la Palatul Buckingham pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a prințului Charles. Abia în martie 2021, cu puțin înainte ca Ducele și Ducesa de Sussex să acorde un interviu televizionat controversat lui Oprah Winfrey, a fost divulgată adevărata proveniență a cerceilor.
Prințul și Prințesa de Wales, William și Kate, au ales să nu publice o listă cu cadourile primite la nunta lor din 2011. Numai câteva dintre cadourile oficiale primite de Regina Elizabeth pentru jubileul ei de platină în 2022 au fost dezvăluite. Nu este clar ce daruri, dacă au fost, le-au fost oferite Regelui Charles și Reginei Camilla pentru a marca încoronarea lor.
Era totul foarte diferit în 1947, când pe atunci Prințesa Elizabeth s-a căsătorit cu Philip Mountbatten. Atunci a fost publicată o listă exhaustivă cu cadourile pentru cuplu și peste 2.500 de articole au fost expuse publicului.
Revizuirea politicii administrației regale a fost făcută în 2003
Charles a ordonat o revizuire formală a politicii administrației regale privind cadourile oficiale în 2003, după un scandal în care personalul vindea cadouri nedorite. Au rezultat în definiții mai clare cu privire la ceea ce constituie un cadou oficial și un cadou personal.
Cadourile oficiale sunt cele primite în legătură cu îndatoririle oficiale sau de la oameni de afaceri sau indivizi necunoscuți personal membrului familiei. Acestea includ cadouri de la demnitari, cum ar fi alți șefi de stat sau reprezentanți aleși, în timpul evenimentelor, și nu sunt proprietatea privată a membrilor familiei.
Cadourile personale sunt cele de la persoane pe care le cunosc în mod privat, fără legătură cu îndatoririle oficiale.