Schimbare majoră la blocurile din Capitală. Se desființează un lucru util

Schimbare majoră la blocurile din Capitală. Se desființează un lucru util Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Bucureștiul se află pe lista celor mai poluate capitale europene. În acest sens, primăria a pus la punct un plan privind igiena și sănătatea celor care locuiesc în Capitală. Astfel, ghenele tubulare din blocuri, cunoscute drept tobogane, vor fi desființate în următoarele luni,

Ghenele din blocuri vor fi desființate

După desființarea ghenelor vechi, primăria vrea să amenajeze zone speciale pentru colectarea separată a gunoiului. O parte dintre bucureșteni sunt încântați de această decizie, însă mulți sunt sceptici în această privință.

După noua măsură, proprietarii de apartamente vor fi nevoiți să iasă din bloc pentru a arunca gunoiul. De partea cealaltă, autoritățile susțin că ghenele reprezintă un real pericol pentru sănătatea celor din bloc.

Bloc, ghenele tubulare de la bloc

Apartament. Sursa foto: Pixabay

Ar putea fi folosite o parte dintre locurile de parcare

În ghenele tubulare, cei care locuiesc la bloc aruncă deșeuri din plastic, sticlă și resturi alimentare. Conform experților, trecerea la noile metode de selectare a gunoiului nu ține doar de ideea reciclării, ci și de sănătatea publică.

Pentru implementarea acestui plan, reprezentanții primăriei Capitalei iau în calcul desființarea unor locuri de parcare.

„Pot fi situații în care pot fi luate niște decizii mai nepopulare, cum ar fi desființarea a două locuri de parcare, pentru a permite colectarea separată a deșeurilor. Dacă nu vom face progrese mai mari în această zonă, în care colectarea de la sursă să se întâmple în mod corect, vom avea mereu cantități foarte mari depozitate la gropile de gunoi”, a explicat Roxana Sunică, Director Executiv Servicii Publice la Primăria București, arată Euronews.

Proprietarii de apartamente nu vor mai putea folosi ghenele de bloc

În blocurile cu ghene tubulare din Bucuresti, intenția ar fi să fie amenajat un spațiu pentru colectarea separată a deșeurilor. În unele cazuri, centrul ce colectare va fi amenajat în afara blocului din lipsă de spațiu.

Potrivit directivelor UE, țara noastră are obligația să scadă emisiile de carbon până anul viitor. De asemenea, schimbările ar trebui aplicate și în ceea ce privește rata de reciclare.

Revista presei