Intel lansează procesoare noi. Vor consuma mai puțin și nu se vor mai încinge
- Andrei Arvinte
- 11 octombrie 2024, 15:15
A cincisprezecea generaţie de procesoare Intel va pune accentul mai puţin pe performanţă şi mai mult pe eficienţa energetică şi reducerea temperaturilor.
Intel a prezentat cea de-a cincisprezecea generaţie de procesoare, pe care o numeşte Arrow Lake şi care aduce o schimbare filosofie, mutând focusul de la performanţa cu orice cost la reducerea consumului şi a temperaturilor de funcţionare.
Modelul de top al noii serii este Ultra 9 285K, un procesor cu 24 de nuclee, dintre care opt nuclee Lion Cove de performanţă şi şaisprezece nuclee Skymont de eficienţă, transmite itc.
Frecvență maximă de 5.7 GHz
Frecvenţa maximă de funcţionare a celui mai performant procesor al noii serii este 5.7 GHz.
Pentru prima oară, procesoarele pentru desktop ale companiei au şi o unitate de procesare neuronală, pentru funcţiile de inteligenţă artificială.
În operaţiunile uşoare, precum conferinţele video sau alte sarcini de birou, Ultra 9 285K consumă cu 58% mai puţină energie decât vârful de gamă al seriei anterioare, susţine compania.
Rulează la o temperatură cu 13 grade mai redusă
Acelaşi procesor rulează la o temperatură cu 13 grade mai redusă decât vârful de gamă al celei de-a paisprezecea serii.
Intel nu face mari promisiuni în ceea ce priveşte performanţa. În cazul jocului Warhammer 40,000: Space Marine 2, de exemplu, noul flagship aduce, conform companiei, un spor de performanţă de doar 4%.
Core Ultra 9 285K va fi disponibil din 24 octombrie şi va costa 589 de dolari. Aceeaşi serie include şi procesoare mai accesibile, precum Ultra 5 245KF, care costă 294 de dolari, sau 265K, la 394 de dolari.
Acțiunile Intel s-au prăbușit în ultimii 10 ani
Intel, cel mai mare producător de procesoare x86 pentru PC-uri și servere, a fost cândva un simbol al sectorului semiconductorilor. Dar în ultimii 10 ani, acțiunile sale au scăzut cu peste 50%, devenind un producător de cipuri mai puțin valoros decât AMD, Nvidia și Qualcomm.
Intel a ratat tranziția către cipurile mobile, s-a concentrat prea mult pe reducerea costurilor și a continuat să își răscumpere propriile acțiuni în loc să rezolve problemele persistente de producție sau să investească în cipuri noi.