Încă o multinațională părăsește Rusia. Tranzacție de jumătate de miliard de euro

Încă o multinațională părăsește Rusia. Tranzacție de jumătate de miliard de euro Euro. Sursa foto: pixabay

Unilever și-a vândut acțiunile către Arnest Group în urma unui proces „complex” și a părăsit Rusia. Compania multinațională a renunțat inclusiv la cele patru fabrici pe care le deținea pe teritoriul rus.

Unilever, proprietarul unor mărci precum Dove și Hellmann's, a declarat că a vândut și afacerile din Belarus, transmite Reuters.

Valoarea tranzacției a fost în jur de 520 de milioane de euro. Unilever, care are sediul în Marea Britanie, avea, la 30 iunie, active nete de aproximativ 600 de milioane de euro.

Mărcile, migrate la alfabetul chirilic

„Această muncă a fost foarte complexă și a implicat separarea platformelor IT și a lanțurilor de aprovizionare, precum și migrarea mărcilor la alfabetul chirilic”, a declarat directorul general al Unilever, Hein Schumacher.

Grupul Arnest, condus de omul de afaceri Alexey Sagal, a cumpărat mai multe afaceri occidentale de la invazia Ucrainei de către Rusia, printre care producătorul olandez de bere Heineken, dar și Ball Corp's și Oriflame.

Prezența Unilever în Rusia după invazia din februarie 2022 a fost criticată de guvernul Ucrainei, deși a fost prima mare companie alimentară europeană care a oprit importurile și exporturile din Rusia.

unilever

Unilever. Sursa foto: facebook

Firme din ţări ”neprietenoase”, taxate

Unilever a declarat anul trecut că ar putea să abandoneze, să vândă sau să-și păstreze operațiunile din Rusia, dar opțiunea „cel mai puțin proastă” a fost „să ne urmăm afacerile, dar într-o manieră extrem de constrânsă”.

B4Ukraine, o coaliţie de grupuri ale societăţii civile care încearcă să oblige companiile occidentale să rupă legăturile cu Rusia, a salutat vânzarea.

Unilever a primit aprobarea guvernului rus de a vinde active evaluate la aproximativ 35-40 de miliarde de ruble (359,5-410,9 milioane de dolari).

Kremlinul cere de obicei o reducere de cel puţin 50% la acordurile care implică firme din ţări ”neprietenoase”, cele care au impus sancţiuni împotriva Rusiei.

Pierderi importante

Exodul din Rusia a costat companiile străine mai mult de 107 miliarde de dolari.

Danone a declarat la începutul acestui an că a primit aprobări de reglementare pentru a-şi elimina activele ruseşti, înregistrând o pierdere de 1,3 miliarde de dolari. Se aşteaptă ca Unilever să-şi publice declaraţia financiară pentru trimestrul al treilea pe 24 octombrie.

Revista presei