Avertismentul unui laureat Nobel despre Inteligența Artificială. Bogdan Comaroni: „În lumea reală va fi din ce în ce mai greu de trăit”. Video

Avertismentul unui laureat Nobel despre Inteligența Artificială. Bogdan Comaroni: „În lumea reală va fi din ce în ce mai greu de trăit”. Video Avertisment cu privire la Inteligența Artificială, podcast „Hai live”. Sursa foto: arhiva companiei

Inteligența artificială (IA) este un subiect fierbinte al zilelor noastre. Există mulți oameni care se tem de putere pe care această nouă tehnologie o poartă, dar și de efectele pe care ar putea să le aibă. Despre acest lucru s-a discutat și în cadrul podcastului „Hai live” cu Turcescu de joi, 10 octombrie. Noua ediție a fost difuzată pe canalul de YouTube „Hai România”.

Unul dintre subiectele de discuție, pe lângă Nordis și conflictul dintre Viktor Orban și Ursula von der Leyen, a fost decernarea recentă a premiilor Nobel pentru fizică. În cadrul podcastului au mai fost prezenți și jurnalistul Bogdan Comaroni și scriitorul Octavian Hoandră.

Avertisment cu privire la IA

După cum a explicat moderatorul podcastului, Robert Turcescu, acest premiu a fost primit de către doi oameni. Însă, el a mai precizat că unul dintre ei, Geoffrey Hinton, în vârstă de 76 de ani, un informatician britanico-canadian, este cunoscut în lume ca fiind nașul Inteligenței Artificiale.

„Pentru că s-a ocupat cu rețelele neuronale artificiale. Și, pe această chestie, a luat premiul Nobel în 2024. Ceea ce voiam să spun despre acest domn este că la un moment dat el și-a dat demisia de la Google. Și a spus atunci că demisionează și a lansat un avertisment și în acel moment, și acum. În permanență spune: atenție mare cu Inteligența Artificială. Ea scapă de sub control”, a explicat Robert Turcescu.

Un nou episod de distopie

Robert Turcescu a declarat că oamenii trăiesc într-o distopie.

„Dacă la un nivel de laureat Nobel, în momentul de față, vine un astfel de avertisment în legătură cu situația complicată, dramatică, în care am ajuns deja să trăim. Și nimeni nu îl bagă în seamă. Niciun Guvern nu spune că există vreo problemă”, a mai evidențiat moderatorul podcastului.

El a mai subliniat că lumea în care trăim se află într-o „derută totală”.

Situația lui Elon Musk

Și Bogdan Comaroni a spus mai multe despre acest subiect. El a vorbit despre Elon Musk care aduce tot timpul vorba despre libertate și despre libertăți.

„Acest Elon Musk care a spus că în câțiva ani vor fi milioane și în câțiva ani vor fi zeci de milioane care își vor pune cipurile lui în creier și se vor conecta la computer și vor face tot ceea ce a decis Forumul Economic Mondial. Adică, în prima etapă, internet of bodies, odată cu a patra revoluție industrială. După care, în a cincea, vor trece la internet of minds. Lumea va fi deja conectată cu creierele. Urmează să fie transferate cu totul în lumi virtuale. Pentru că în lumea reală va fi imposibil de trăit”, a spus Bogdan Comaroni.

Un avertisment grav

Jurnalistul a continuat prin a explica faptul că avertismentele transmise de laureatul premiului Nobel sunt mult mai grave.

„Pentru că, până acum, ni s-a spus despre ChatGPT și inteligența artificială ca soft. Adică soft-ul este cel care are sistemul de învățare, bazat pe limbajul mare, după care vor trece la limbajul paralel. Deja noi nu mai înțelegem ce face, cum funcționează și cum se multiplică pe internet aceste inteligențe artificiale”, a mai declarat Bogdan Comaroni.

El a mai declarat că și alții care și-au dat demisia de la Google au declarat că IA va depăși nivelul de înțelegere a oamenilor într-un timp scurt.

Ediția integrală a podcastului „Hai live” cu Turcescu de joi, 10 octombrie, poate fi vizionată aici.

Revista presei