Cercetat penal pentru averea ilicită. Procurorul care l-a denunţat pe Viorel Morari, favorizându-l pe Platon, putred de bogat

Cercetat penal pentru averea ilicită. Procurorul care l-a denunţat pe Viorel Morari, favorizându-l pe Platon, putred de bogat Euro. Sursa foto: pixabay

Republica Moldova. Procurorul Mircea Ciobanu este cercetat penal de către foştii săi colegi de la Procuratura Anticorupţie pentru îmbogăţire ilicită. Omul legii, care acum îşi desfăşoară activitatea la Procuratura municipiului Chişinău, este învinuit că deţine proprietăţi care nu se încadrează în veniturile obţinute împreună cu soţia sa, Aurelia Ciobanu, care este şefă la un birou vamal.

Procurorul Mircea Ciobanu a ajuns în atenţia presei în ianuarie 2020, când a fost arestat Viorel Morari, pe atunci şef al Procuraturii Anticorupţie. La baza dosarului intentat lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu a stat denunţul semnat de Mircea Ciobanu.

Acest denunţ l-a favorizat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon. Fugarul de la Londra a fost recunoscut ca parte vătămată şi pretinde de la Viorel Morari 300.000.000 USD, pentru prejudiciul moral.

Mircea Ciobanu a activat timp de șase ani, până în iunie 2016, în funcția de procuror în cadrul Direcției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale. Ulterior, a fost transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. În aprilie 2018, Ciobanu pleacă din proprie dorință de la Procuratura Anticorupție, fiind angajat în Procuratura municipiului Chișinău.

Procuror Mircea Ciobanu

Procuror Mircea Ciobanu/ Sursa foto: captură video

Procuror cu maşini de lux şi imobile de milioane

Procuratura Anticorupție a anunţat că pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2024, în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au efectuat mai multe percheziții în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul îmbogățirii ilicite. Urmărirea penală a fost pornită în baza unui denunţ.

În urma măsurilor de investigaţie, oamenii legii au constatat că soţii Ciobanu trăiau pe picior larg. Cu mult mai bine decât le permiteau veniturile declarate.

„Începând cu perioada anului 2016 până în prezent, dețin prin intermediul rudelor apropiate și terților, mai multe mijloace de transport de lux, precum și un imobil locativ, amplasat într-o zonă de elită a municipiului Chișinău. Casa este evaluată la suma de peste 12 milioane MDL.

Stabilindu-se în acest sens, conform investigațiilor preliminare, că valoarea cumulativă a acestor bunuri, depășesc substanțial veniturile legal dobândite și declarate de subiecți și membrii familiei pentru aceeași perioadă.

În rezultatul efectuării acțiunilor procesuale de percheziție, de la subiecții cercetați, dar și de la rudele acestora, au fost ridicate documente, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.

Subiecților le-au fost atribuite statute procedurale de bănuit și învinuit. Ambii negând vinovăția în cele imputate, fiind cercetați în continuare în stare de libertate”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Sursele EvZ din Procuratură au comunicat că unele bunuri au fost înregistrate pe numele soacrei procurorului. Totodată, s-a luat în calcul călătoriile şi vacanţele familiei Ciobanu.

Veniturile şi cheltuielile declarate de Aurelia şi Mircea Ciobanu

Cei doi funcţionari au raportat întotdeauna venituri modeste, din salariu. Astfel, începând cu anul 2016, Aurelia şi Mircea Ciobanu au avut împreună venituri salariale, în mediu, de 400.000 de lei pe an (cca 20.000 de euro). Cam 1670 de euro pe lună.

Acest venit nu i-a împiedicat ca doar în trei ani să-şi construiască o mândreţe de casă care ar avea 157 de metri pătraţi. Deşi în proiect era prevăzută suprafaţa de 220 de metri pătraţi.

Mircea Ciobanu a declarat că a procurat în 2015, cu 78.692 de lei, un teren pentru construcție. Iar în aprilie 2018, a fost dată în exploatare casa cu suprafața de 157,1 metri pătrați. Cu valoarea cadastrală de 1,2 milioane de lei. Pe care oamenii legii au evaluat-o de zece ori mai scump.

Familia pare-se că a avut bani suficienţi pentru ca să-şi amenajeze gospodăria ca la carte. Doar instalarea panourilor fotovoltaice l-a lipsit pe procuror de încă 5000 de euro.

În octombrie 2015, omul legii și-a procurat un imobil cu suprafața de peste 35 de metri pătrați, pentru care ar fi achitat 201,4 mii lei.

În 2018, Ciobanu și-a procurat și un automobil de model Hyundai Tucson, fabricat în 2017, la prețul de 27 de mii de euro. Mașina a fost procurată în leasing, iar datoria a fost achitată până în 2021.

Donaţii generoase după eliberarea lui Platon

În 2021, probabil că poziţia astrelor a fost una deosebit de norocoasă pentru cuplul de funcţionari. Aceştia au primit în posesie gratuită, conform declaraţiei de avere şi interese personale, un automobil Hyundai tocmai ieşit de pe porţile uzinei şi care costa 56.000 de euro. Iar o altă maşină, tot un Hyundai nou-nouţ, care costa 36.200 de euro, i-a fost pur şi simplu dăruit.

Amintim că în iunie 2020, Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare de Alexandr Stoianoglo. Întâmplător sau nu, dar anume din acest an tatăl procurorului a devenit foarte darnic. Mai întâi i-a dăruit fiului automobilul Hyundai Palisade. Apoi a mai făcut o donaţie de 10.000 familiei fiului procuror.

Totodată, Ion Ciobanu a avut grijă ca familia să aibă vacanţe cât mai frumoase. Astfel, i-a cumpărat lui Mircea Ciobanu foi turistice în sumă de 1810 euro şi 4690 USD.

Mircea Ciobanu a raportat pentru anul 2021 şi un contract de chirie a unui spaţiu 64 de metri pătraţi într-un campus academic din Danemarca. Care l-a costat pe procuror 73.000 DKK, echivalentul a 9.896 de euro. Contractul din Danemarca este raportat şi în anul 2022.

În 2022, Ion Ciobanu a fost mai puţin generos cu fiul procuror. I-a dat „doar” 7000 de euro. Iar în 2023, Mircea Ciobanu nu a mai primit nicio donaţie. Şi nu a mai plătit niciun contract în Danemarca.

Precizăm că afaceristul Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. După ce PAS a câştigat majoritatea parlamentară. Un an mai târziu, fiind audiat în instabţă pe cazul Viorel Morari, Mircea Ciobanu a dat declaraţii în favoarea celui pe care l-a denunţat.

Inspectorii de integritate nu au descoperit nimic suspect la procuror

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a verificat Declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2022, semnată de Mircea Ciobanu. Se pare că inspectorii nu au atras atenţie la cadourile generoase pe care le-a primit procurorul într-o perioadă scurtă te timp. Sau, posibil, s-au prefăcut să nu le vadă.

În procesul verbal semnat la 15 decembrie 2023, inspectorul de integritate Daniel Uncu susţine: „S-a constatat lipsa aparenței existenței unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită de către subiectul declarării și membrii familiei acestuia pe parcursul anului 2022, precum și lipsa aparenței de nedeclarare a unor conflicte de interese, incompatibilități, restricții și limitări”.

Un alt inspector de integritate, Tatiana Pleşca, a verificat Declaraţia de avere pentru anul 2022 a Aureliei Ciobanu.

„Urmare a analizei datelor incluse în declarația de avere și interese personalepentru anul 2022 coroborate cu informațiile obținute în procesul verificării acesteia s-a constatat lipsa aparenței de nedeclarare a unor conflicte de interese, incompatibilități, restricții și limitări”, se menţionează în procesul verbal semnat de Tatiana Pleşca la 22 februarie 2024.

Totuşi, Tatiana Pleşca a semnat în aceeaşi zi încă un proces verbal. Prin care a dispus verificarea averii Aureliei Ciobanu privind „disponibilitatea financiară”. În document se menţionează că verificarea averii a fost dispusă în urma unei sesizări.

Până la momentul de faţă ANI nu a emis niciun act de constatare în privinţa Aureliei Ciobanu.

Dosarul Viorel Morari. Cum şi-a schimbat declaraţiile Mircea Ciobanu în doar doi ani

Dosarul în privinţa fostului şef de la Procuratura Anticorupţie a fost pornit la 19 decembrie 2019. La puţin timp după ce la şefia Procuraturii Generale a ajuns Alexandr Stoianoglo. Cel care a riscat cu funcţia pentru a-l elibera din închisoare pe Veaceslav Platon.

Viorel Morari

Viorel Morari în instanţă/ Sursa foto: captură

În rechizitoriul întocmit de procurori se menţionează că „Prtocuratura Generală s-a autosesizat” , „în baza unei sesizări”. Document care nu era semnat. După care a parvenit şi sesizarea semnată de Mircea Ciobanu, potrivit căreea Morari, „făcând un abuz în serviciul, a falsificat acte publice vizând o cauză penală pornită de Procuratura Anticorupție în privința lui Veaceslav Platon în baza sesizării lui Vladimir Plahotniuc”.

…aproximativ în primăvara anului 2017, am fost invitat în biroul de serviciu al procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie V.Morari, care mi-a indicat să ridic urgent din cancelaria Procuraturii Anticorupţie, materialele repartizate mie pentru examinare în conformitate cu prevederile art.274 din CPP şi să pregătesc ordonanţa de pornire a urmăririi penale şi proiectele ordonanţelor de stabilire a competenţei şi de formare grupului cu luna decembrie 2016.

Eu l-am întrebat cum actele respective vor fi înregistrate la care mi-a răspuns că nu este treaba mea şi să le pregătesc actele solicitate, cum acestea au fost înregistrate eu nu cunosc.

Concomitent, concretizez că până în prezent nu am comunicat despre fapta descrisă din motivele asigurării securităţii personale şi a familiei, însă în legătură cu transferul d-lui V.Morari în alta subdiviziune a PG a decăzut pericolul”, a declarat procurorul Ciobanu.

Tergiversările în examinarea dosarului intentat pe numele lui Morari au început în primăvara anului 2021. După audierea primilor martori ai acuzării care au dat declaraţii în favoarea inculpatului.

Situaţia s-a agravat şi mai mult după ce Platon a fugit în Marea Britanie. Iar o instanţă a eliberat mandat de arestare şi l-a dat în urmărire generală.

La şedinţa de judecată din 1 noiembrie 2021 Mircea Ciobanu a fost audiat martorul Mircea Ciobanu. Acesta a recunoscut în şedinţă că procurora Renata Anici i-a sugerat răspunsurile în timp ce îl audia.

Totodată, Ciobanu a recunoscut că tatăl său s-ar cunoaşte cu Platon, ambii fiind originari din aceeaşi localitate - Căuşeni.

Atunci avocaţii lui Veaceslav Platon au înrerupt audierea lui Ciobanu şi au depus o cerere de recuzare a unei magistrate.

Au fost depuse mai multe cereri de recuzare în privinţa unor membri ai completului de judecată, iar judecătorul raportor, Ana Cucerescu, a depus o cerere de abţinere pe motiv că ar fi hărţuită de celelalte două colege din complet. După ce a fost respinsă cererea de abţinere a magistratei Cucerescu, procurora Elena Ceruţa a solicitat recuzarea preşedintei completului, Vasilisa Muntean.

Cererea de recuzare a fost admisă, iar şedinţele de judecată au fost amânate până a fost numit un al judecător. Astfel, examinarea dosarului a fost reluată de la zero. Iar Mircea Ciobanu urmează să fie audiat pentru a doua oară.

Ce spune Mircea Ciobanu

Procurorul Ciobanu nu a făcut niciodată declaraţi publice privind implicarea sa în dosarul Viorel Morari. „Întrebați procurorul pe caz. Eu nu fac declarații. Există secretul anchetei. Eu nu cunosc scopul urmăririi penale”, declara atunci Mircea Ciobanu.

Am încercat să obţinem o reacţie de la procuror privind dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită. Mircea Ciobanu ne-a transmis că se abţine să facă declaraţii pe motiv că încă nu a fost audiat de procurorii anticorupţie.

Revista presei