Rubla atinge cel mai scăzut nivel din aproape un an

Rubla atinge cel mai scăzut nivel din aproape un an Sursa: Pixabay

Moneda din Rusia, rubla, este grav afectată de încetinirea economiei naționale și a scăzut puternic.

Rubla, cel mai scăzut nivel față de dolar

Marți, rubla a atins cel mai scăzut nivel față de dolar din aproape un an, afectată de încetinirea economiei ruse și de scăderea achizițiilor de ruble. În jurul orei 18:20 GMT, moneda rusă a scăzut cu 0,77%, la 96,82 ruble per dolar. Anterior, a scăzut la 96,90 ruble, cel mai scăzut nivel din octombrie 2023.

„Creșterea a încetinit și, în multe sectoare, s-a oprit mai mult sau mai puțin”, a declarat Iikka Korhonen, șef de cercetare la Bofit, un institut dependent de banca centrală a Finlandei, pentru AFP .

Balanța comercială a Rusiei s-a deteriorat în ultimele luni, iar investițiile străine în Rusia sunt în scădere, situație datorată în special sancțiunilor puse în aplicare de comunitatea internațională împotriva țării.

Foarte puține investiții străine în Rusia, de la invazia în Ucraina

De la începutul invadării Ucrainei, „au fost foarte puține investiții străine”, în afară de „câteva proiecte chineze”, a menționat domnul Korhonen, Beijingul devenind principalul partener comercial al Moscovei.

Rusia se confruntă și cu o rată ridicată a inflației, creșterea prețurilor fiind determinată de creșterea cheltuielilor publice menite să susțină ofensiva din Ucraina, reducând puterea de cumpărare a rezidenților.

Ruble rusești

Ruble rusești/Sursa foto: bani.md

Creșterile de prețuri au atins 9,05% față de anul trecut în Rusia, potrivit cifrelor oficiale, o încetinire foarte ușoară față de iulie, când inflația a urcat la 9,13%, cel mai ridicat nivel din februarie 2023.

Pentru a reduce inflația, Banca Centrală a Rusiei și-a majorat dobânda cheie la 19% la jumătatea lunii septembrie. Rata cheie fusese deja majorată la sfârșitul lunii iulie de la 16% la 18%.

De ce scade rubla

Banca Centrală a Rusiei „își ridică ratele dobânzilor și majoritatea celorlalte bănci centrale le scad, ceea ce ar trebui să susțină rubla, dar asta nu funcționează”, a comentat domnul Korhonen.

În plus, marii exportatori ruși și-au redus achizițiile de ruble de pe piață cu 30% față de august, potrivit BCR. Aceste companii sunt în general plătite în valută străină și apoi își transformă veniturile din export în ruble.

„Aceasta este o explicație plauzibilă pentru presiunea exercitată asupra rublei în septembrie”, a subliniat Tatiana Orlova de la Oxford Economics. Potrivit acestui expert, veniturile au scăzut în special „pentru că prețul petrolului rusesc a scăzut în același timp cu prețurile mondiale” la mijlocul lunii septembrie.

„Câștigurile lor din export au fost afectate și de scăderea producției de petrol, care din septembrie era aproape în conformitate cu angajamentul Rusiei față de OPEC+”, a adăugat ea, referindu-se la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi din acordul OPEC+, potrivit Le Figaro.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei