Peste 36 000 de euro, ridicați de CNA. Banii ar fi destinați partidelor politice afiliate lui Ilan Șor

Peste 36 000 de euro, ridicați de CNA. Banii ar fi destinați partidelor politice afiliate lui Ilan Șor Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Centrul Național Anticorupție (CNA) a ridicat 36 000 de euro în cadrul unui dosar pornit pe finanțarea ilegală a unei formațiuni politice. Mijloacele financiare urmau a fi utilizate pentru remunerarea membrilor de partid.

Banii au fost depistați în mașina unui activist 

Banii, preluați de CNA, au fost depistați anterior de polițiști într-un mijloc de transport. Tot atunci, au fost depistate mai multe cutii cu pliante cu conținut electoral.

Potrivit CNA, dosarul ar avea conexiune cu una dintre cauzele penale aflate în examinarea ofițerilor anticorupție. Astfel, mijloacele financiare, proveniență cărora rămâne a fi stabilită, urmau a fi utilizate pentru remunerarea membrilor de partid.

Ridicarea banilor de CNA

Ridicarea banilor de CNA/Sursa foto: www.cna.md

De asemenea, pe 7 octombrie, o persoană a fost reținută de CNA și procurorii municipiului Chișinău, în urma unor percheziții desfășurate la Orhei, în localitatea Jora de Jos. Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. De la fața locului a fost ridicat circa 1 milion de lei (circa 50 de mii de euro).

Proveniența banilor nu a fost justificată, susține poliția

Cele peste 36 000 de euro și mai multe cutii cu pliante electorale ce conțin „mesajele unui bloc politic” au fost găsite luni, 7 octombrie, în automobilul unui activist. Din imaginile publicate de poliție se observă că pe materialele electorale este imprimată imaginea lui Ilan Șor.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), acțiunile au fost inițiate în baza unei informații parvenite de la o persoană din cadrul unei grupări criminale.

„Polițiștii au stopat un Audi, la volanul căruia se afla un bărbat de 26 de ani. Acesta avea un tânăr în calitate de pasager. Ambele persoane sunt originare din Chișinău. În mașină, polițiștii au depistat 13 cutii cu pliante electorale care conțin mesajele unui „bloc politic” și pe care era imprimată fotografia liderului unei organizații criminale”, a anunțat IGP.

Pliante electorale depistate de polițiști

Pliante electorale depistate de polițiști/captură video IGP

Totodată, pasagerul a predat 724 de bancnote a câte 50 de euro, suma totală fiind de 36 200 de euro. Proveniența banilor nu a fost justificată. Atât șoferul, cât și pasagerul său au fost conduși la Inspectoratul de poliție Botanica.

În prezent, organele de forță investighează mai multe episoade privind finanțarea ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Reprezentanții grupului criminal ar pune în aplicare diverse scheme de introducere în țară a valutei străine și de acordare a plăților membrilor de partid și simpatizanților acestuia.

Revista presei