Poporul Republicii Moldova, mențiune de onoare la ONU: Pentru „primirea călduroasă” a refugiaților

Poporul Republicii Moldova, mențiune de onoare la ONU: Pentru „primirea călduroasă” a refugiaților Refugiați ucraineni/ Sursa foto: Poliția de Frontieră

Republica Moldova. Poporul Republicii Moldova a fost apreciat de ONU cu o mențiune de onoare. Distincția i-a fost acordată pentru „primirea călduroasă” a refugiaților din Ucraina.

Republica Moldova: o țară mică, cu suflet mare

Poporul Republicii Moldova va primi o mențiune de onoare din partea Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Conform unui comunicat al instituției, moldovenii au acționat ca „un far al umanității” în procesul de gestionare a crizei refugiaților ucraineni. Anunțul despre mențiunea acordată a fost făcută astăzi, în cadrul ceremoniilor organizate pentru acordarea Premiului pentru refugiați Nansen 2024 al Agenției ONU pentru Refugiați.

Organizatorii au prezentat și un film despre cum moldovenii au ajutat zeci de mii de ucraineni să-și găsească a doua casă în Republica Moldova. Este povestea emoționantă a unor familii care i-au găzduit și le-au deschis inima.

Statut de protecție pentru ucrainenii care decid să rămână în Republica Moldova

Datele Inspectoratului General pentru Migrație arată că zeci de mii de cetățeni ucraineni beneficiază de statut de protecție temporară.

Statutul le oferă mai multe drepturi:

  • de a rămâne pe teritoriul Republicii Moldova pe perioada protecției temporare acordate;
  • de a munci;
  • de a avea acces la cazare în centre de plasament temporar pentru persoane aflate în dificultate;
  • de a beneficia de asistență medicală primară și de urgență;
  • de a avea acces la învățământ general, în cazul minorilor;
  • de a beneficia de măsuri de asistență socială.

Republica Moldova, o țară mică și cu capacități reduse, s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari valuri de refugiați din Europa. De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, granița a fost traversată de milioane de ucraineni. Aproximativ 200.000 de refugiați au ajuns în Moldova în primele trei luni ale războiului. Alte 600.000 de persoane au intrat în țară de atunci. În timp ce majoritatea au decis să se întoarcă în Ucraina sau să plece spre alte țări, peste 100.000 de refugiați au decis să rămână în Moldova, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația rezidenților obișnuiți, arată un studiu PNUD.

Revista presei