Rusia a închis încă o rețea de socializare. Lista platformelor interzise de Moscova

Rusia a închis încă o rețea de socializare. Lista platformelor interzise de Moscova Platforma Discord. Sursa foto: discord.com

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a blocat serviciul de mesagerie Discord pentru încălcarea legii. Discord se alătură unei liste tot mai mari de platforme străine fi interzise de Rusia.

Amenzi relativ mici

Rusia a ordonat de câțiva ani platformelor tehnologice străine să elimine conținutul pe care îl consideră ilegal, aplicându-le amenzi relativ mici, dar regulate, atunci când a considerat că acestea nu s-au conformat.

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare din Rusia, Roskomnadzor, a ordonat Discord să ștergă aproape 1.000 de articole pe care le considera ilegale și a amendat ulterior compania pentru că nu a eliminat conținutul interzis.

Rușii au motivat prin faptul că multe postări "conțin pornografie infantilă, solicitări la extremism, implicarea minorilor în activități ilegale, apeluri la sinucidere, propagandă LGBT și conținut pro-droguri". Totuși, amenzile au echivalat cu doar 36.150 de dolari, transmite Reuters.

Discord

Discord. Sursa foto: discord.com

Lista neagră

Discord se alătură unei liste tot mai mari de companii de tehnologie care vor fi interzise de Rusia. Tensiunile dintre companiile tehnologice din SUA și Rusia au crescut de la invazia din Ucraina. Discord, care are sediul în San Francisco, se alătură unei liste de platforme americane restricționate din Rusia, care include mărcile sociale ale Meta (Facebook, Instagram), precum și X.

Discord nu a emis încă o declarație oficială. Aplicația de chat avea 30-40 de milioane de utilizatori în Rusia - aproximativ 4% din totalul utilizatorilor săi. Deși pentru companie procentul este relativ mic, vorbim de un număr mare de oameni afectați de această interdicție.

Între timp, YouTube s-a luptat să rămână în viață în Rusia, acolo unde guvernul a încetinit în mod deliberat viteza de încărcare videoclipurilor, ca răspuns la refuzul Google de a se conforma cerințelor autorităților ruse. Totul se petrece pe fondul intensificărilor eforturilor de a restricționa toată mass-media străină.

Are milioane de utilizatori

În ianuarie 2024, platforma Discord avea 196,2 milioane utilizatorii activi lunar. În 2023, veniturile anuale ale companiei s-au ridicat la aproximativ 207 milioane USD din abonamentele sale plătite. Valoarea netă estimată a Discord era de 15 miliarde de dolari în decembrie 2023.

Revista presei