Trecutul sângeros dezbină Polonia și Ucraina în fața dușmanului comun: Rusia

Trecutul sângeros dezbină Polonia și Ucraina în fața dușmanului comun: Rusia Donald Tusk și Volodimir Zelenski. Sursa Foto- Facebook

Polonia și Ucraina sunt aliați apropiați atunci când vine vorba despre dusmanu lor comun: Rusia. Dar dincolo de asta, cele două țări au un trecut comun agitat, pătat cu sânge. Așa că relațiile dintre Varșovia și Kiev sunt destul de tensionate.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un grup de gherilă numit Armata Insurgentă Ucraineană (cunoscută sub acronimul său ucrainean, UPA) a măcelărit zeci de mii de polonezi într-o tentativă de a curăța etnic teritorii care au făcut parte din Polonia înainte de război, dar care se află acum în vestul Ucrainei.

Mii de ucraineni au murit în atacurile de represalii. Unii istorici ucraineni au dat vina pentru aceste crime pe represiunea poloneză, care a încercat să înăbușe aspirațiile naționaliste ale ucrainenilor.

Tensiuni istorice între Polonia și Ucraina

Responsabilitatea pentru aceste crime, cunoscute în Polonia sub numele de Masacrul de la Volhynia, reprezintă un veșnic punct sensibil între Varșovia și Kiev. Iar în ultimele săptămâni subiectul a ajuns în fruntea agendei politice din ambele capitale.

Polonia amenință chiar că va bloca viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană până când Kievul nu își va asuma responsabilitatea pentru masacrul respectiv și nu va permite exhumarea și reînhumarea miilor de victime.

Uniunea Europeana

Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

„Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană până când problema nu va fi rezolvată, exhumările nu vor fi efectuate și nu va avea loc o comemorare adecvată”, a declarat săptămâna trecută ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz.

El a reluat comentariile făcute anterior de premierului polonez Donald Tusk, care a avertizat în august: „Ucraina va trebui, într-un fel sau altul, să se ridice la înălțimea așteptărilor poloneze ... Ucraina nu va fi membră a Uniunii Europene fără acordul Poloniei. Ucraina trebuie să îndeplinească standardele, iar acestea sunt multiple. Nu este vorba doar de standarde comerciale, de frontieră, juridice și economice. Este vorba, de asemenea, de standarde culturale și politice”.

Această amenințare este cu atât mai serioasă, cu cât Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului UE anul viitor.

„Când ar trebui să facem aceste cereri?” a mai spus Kosiniak-Kamysz. „Sentimentul anti-ucrainean din Polonia nu va face decât să crească dacă nu abordăm problema acum”.

„Am discutat măsuri tehnice specifice, nu politice, pentru a rezolva în cele din urmă problema exhumării, care otrăvește dialogul nostru politic de mult timp. Nu ar trebui să existe obstacole politice”, a fost anunțul făcut de ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, după vizita la Varșovia. „Trecutul nu poate amenința viitorul euro-atlantic”, a mai spus oficialul de la Kiev, conform politico.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei