Telegram, aplicația care ajută rețelele de infractori. Datele piratate, tranzacționate la scară largă

Telegram, aplicația care ajută rețelele de infractori. Datele piratate, tranzacționate la scară largă Telegram. Sursa: dreamstime.com

Aplicația Telegram este folosită de multe reţele de infractori puternice din Asia de Sud-Est. Recent, s-a aflat că aplicația făcută de Pavel Duriv a permis o schimbare fundamentală în modul în care crima organizată poate desfăşura activităţi ilicite pe scară largă, a declarat luni Organizaţia Naţiunilor Unite într-un raport.

Telegram, aplicația infractorilor

Datele piratate, inclusiv detaliile cardului de credit, parolele şi istoricul browserului, sunt tranzacţionate în mod deschis pe o scară largă în aplicaţia care are canale extinse cu puţină moderare, se arată în raportul Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC).

Pavel Durov, CEO-ul Telegram

Pavel Durov. Sursa foto: Facebook/ Pavel Durov, CEO-ul Telegram

Instrumentele utilizate pentru criminalitatea cibernetică, inclusiv aşa-numitul software deepfake conceput pentru fraudă şi programele malware de furt de date sunt vândute pe scară largă.”Transferăm 3 milioane USDT furaţi din străinătate pe zi”, se spunea într-un anunţ în chineză.Există ”dovezi puternice că pieţele de date subterane se deplasează către Telegram şi vânzătorii caută în mod activ să vizeze grupurile transnaţionale de crimă organizată cu sediul în Asia de Sud-Est”, se arată în raport.

Telegram, un mediu ușor de navigat pentru infractori

Asia de Sud-Est a devenit un centru important pentru o industrie de miliarde de dolari care vizează victimele din întreaga lume cu scheme frauduloase. Industria câștigă între 27,4 şi 36,5 miliarde de dolari anual, a spus UNODC.

Telegram

Telegram. Sursa foto: Dreamstime.com

Pavel Durov a spus că aplicaţia va preda adresele IP şi numerele de telefon ale utilizatorilor autorităţilor care fac cereri legale. Momentan, el nu s-a ținut de cuvânt. Benedikt Hofmann, reprezentantul adjunct al UNODC pentru Asia de Sud-Est şi Pacific, a declarat că aplicaţia este un mediu uşor de navigat pentru criminali.

Cum procedează grupurile criminale

”Pentru consumatori, aceasta înseamnă că datele lor sunt expuse unui risc mai mare de a fi alimentate în escrocherii sau alte activităţi criminale decât oricând înainte”, a declarat el pentru Reuters.

Grupurile criminale au integrat noi modele de afaceri şi tehnologii, inclusiv malware, inteligenţă artificială generativă şi deepfake în operaţiunile lor. UNODC a declarat că a identificat mai mult de 10 furnizori de servicii software deepfake ”care vizează în mod specific grupurile criminale implicate în fraude cibernetice din Asia de Sud-Est”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei