Pavel Durov, fondatorul Telegram, ripostă dură. Prima declarație după arestarea în Franța

Pavel Durov, fondatorul Telegram, ripostă dură. Prima declarație după arestarea în Franța Pavel Durov / sursa foto: Instagram

Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul aplicației de mesagerie Telegram, a ripostat dur la adresa autorităților franceze după ce a fost arestat săptămâna trecută, acuzându-le de o „abordare greșită” în gestionarea acuzațiilor legate de moderarea insuficientă a conținutului pe platformă. În prima sa declarație publică după detenția sa, Durov a respins ferm afirmațiile conform cărora Telegram ar fi un „paradis anarhic”, calificând aceste acuzații drept „absolut neadevărate”.

Durov a fost arestat pe 25 august pe un aeroport din nordul Parisului. Fiind ulterior acuzat exclusiv de complicitate în facilitarea tranzacțiilor ilicite, traficului de droguri, fraudei și răspândirii de imagini de abuz sexual asupra copiilor pe Telegram. Material nociv, mult neeliminat. În declarația sa, publicată pe propria platformă, Durov a descris arestarea sa ca fiind „surprinzătoare” și „lipsită de fundament”.

„Dacă o țară este nemulțumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a iniția o acțiune legală împotriva serviciului respectiv, nu împotriva persoanei care îl administrează,” a spus miliardarul rus, care deține și cetățenie franceză. „Folosirea legilor din era pre-smartphone pentru a acuza un CEO de crime comise de terți pe platforma pe care o gestionează este o abordare greșită,” a adăugat el.

Durov a subliniat dificultatea construirii de tehnologii inovatoare, avertizând că niciun creator nu va mai dori să dezvolte noi instrumente dacă știe că poate fi tras personal la răspundere pentru eventualele abuzuri ale acestor tehnologii. „Dezvoltarea tehnologiei este deja suficient de dificilă,” a declarat el, subliniind că inovatorii riscă să fie descurajați de astfel de măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Durov, confruntat cu o creștere bruscă a numărului de utilizatori

Deși a recunoscut că Telegram nu este o platformă perfectă, Durov a accentuat faptul că autoritățile franceze au mai multe modalități prin care pot lua legătura cu el și cu echipa sa, menționând că aplicația are deja un reprezentant oficial în Uniunea Europeană. „Afirmațiile din anumite publicații conform cărora Telegram ar fi un fel de paradis anarhic sunt complet false. Eliminăm zilnic milioane de postări și canale dăunătoare,” a insistat el.

Telegram, care permite crearea de grupuri cu până la 200.000 de membri, a fost criticată pentru facilitarea răspândirii dezinformării și pentru utilizarea sa de către grupuri care promovează teorii ale conspirației, ideologii neo-naziste, conținut pedofilic sau mesaje legate de terorism. Recent, în Marea Britanie, aplicația a fost sub lupa autorităților după ce a găzduit canale extremiste implicate în organizarea dezordinilor violente din mai multe orașe.

Deși Telegram a eliminat unele dintre aceste grupuri, experții în securitate cibernetică susțin că sistemul său de moderare a conținutului extrem și ilegal este semnificativ mai slab comparativ cu alte platforme de social media sau aplicații de mesagerie.

În declarația sa de joi, Durov a recunoscut că o „creștere bruscă” a numărului de utilizatori – care a ajuns la 950 de milioane – a dus la dificultăți care au făcut ca platforma să fie mai vulnerabilă la abuzuri de către infractori. „Vom îmbunătăți semnificativ situația în această privință,” a promis el.

Telegram, una din cele mai mari platforme social media

Această declarație vine în contextul în care BBC a dezvăluit recent că Telegram a refuzat să adere la programe internaționale destinate detectării și eliminării materialelor de abuz asupra copiilor din mediul online.

Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, s-a născut în Rusia, dar în prezent locuiește în Dubai, unde este și sediul Telegram. Deține cetățenia Emiratelor Arabe Unite și a Franței. Aplicația Telegram, fondată în 2013, este deosebit de populară în Rusia, Ucraina și fostele state sovietice. În 2018, platforma a fost interzisă în Rusia după refuzul lui Durov de a preda datele utilizatorilor către autorități, interdicție care a fost ridicată în 2021.

Telegram este acum una dintre cele mai mari platforme de social media la nivel global, alături de Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

Revista presei
Teatru. Volumul 2