Motivarea CCR. De ce a fost scoasă Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni

Motivarea CCR. De ce a fost scoasă Diana Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni Diana Șoșoacă Sursa foto: Captură video/Facebook

Update. Conform celor cinci judecători CCR, ”Șoșoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”.

„Declarațiile publice, luările de poziții sau participarea la anumite evenimente sunt temeiuri suficiente pentru a indica că Diana Șoșoacă pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a constituției prin discursul său referitor la înlăturarea unei garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de membru UE și NATO. Curtea observă că este vorba despre o conduită sistematică, persistentă, menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român, respectiv apartenența României la structurile euroatlantice”, se arată în decizia CCR.

Diana Șoșoacă este anchetată pentru promovarea de simboluri legionare. Fosta senatoare a lansat mesajele respective în timpul unui live de șase ore. Ulterior, Parchetul General s-a autosesizat în acest sens. De asemenea, fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a anunțat că va depune plângere penală împotriva ei.

Diana Șoșoacă, anchetată de Parchetul General

Preşedinta SOS România a folosit mesaje legionare într-un videoclip publicat pe Youtube. Filmarea a fost realizată la scurt timp după ce

Curtea Constituțională i-a invalidat candidatura la prezidențiale. În videoclip, fosta senatoare a invocat salutul legionarilor și a avut remarci antisemite.

„Trăiască Legiunea și Căpitanul, omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum”, a spus europarlamentarul.

Parchetul s-a autosesizat

Timp de șase ore, fosta senatoare a stat în fața telefonului mobil și a comunicat cu susținătorii ei. Diana Șoșoacă și-a arătat nemulțumirea vizavi de hotărârea Curții Constituționale.

„Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor! Nu e normal să vii tu, Israel, cu voi evreii și să impuneți istoria evreilor. Ce, suntem evrei, să învățăm istoria voastră? Duceți-vă, bă, la voi în Israel! Ah, mă scuzați, aia nu e țara voastră, e a Palestinei!”, a afirmat șefa SOS România.

Diana Șoșoacă

Sursa foto: Captură video

Diana Șoșoacă riscă pedeapsa cu închisoarea

În urma declarațiilor europarlamentarului, Parchetul General s-a autosesizat și a început o anchetă. Fosta senatoarea ar putea fi acuzată că a încălcat articolul 5 din OUG 31/2002, care prevede interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

„Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”, arată legea.

Revista presei